15 godina Katoličke udruge Lovret

U Splitskom Samostanu Gospe od Zdravlja 25. rujna, prigodnim programom, obilježena je 15. obljetnica djelovanja Katoličke udruge Lovret za pomoć starijim i nemoćnim osobama. Ovoj manifestaciji nazočile su starije osobe, članovi Udruge, vanjski suradnici na provedbi programa, donatori, prijatelji i simpatizeri Udruge te predstavnici crkvenih i društvenih organizacija.


 



U uvodnoj riječi, s. Ljiljana Todorić, predsjednica Udruge, naglasila je potrebu i važnost programa Udruge pod nazivom "KOD KUĆE JE NAJBOLJE". Živimo u vremenu kada se broj starijih osoba u odnosu na ukupno stanovništvo stalno povećava. Prema zadnjem popisu stanovništva u RH, starih 65 i više godina je 17.7 %, što čini gotovo jednu petinu ukupnog stanovništva. U toj stvarnosti neophodno je u društvenoj zajednici trajno planirati i organizirati suvremenu socijalnu, društvenu i ukupnu uslužnu skrb za starije osobe što katolička udruga Lovret provodi već 15 godina. Godine 1998. sestre franjevke zaposlene u Domu za starije i nemoćne osobe Lovret, sa volonterima laicima entuzijastima proširile su svoju skrb za starije iz Doma Lovret na adrese stanovanja osoba treće životne dobi
s. Ljiljana je naglasila važnost boravka starijih osoba u vlastitom domu. Provedbom programa pomoći u kući mnogima je to omogućilo, odgođen im je smještaj u ustanovu ili je trajno prestala potreba za odlaskom iz vlastitog obiteljskog prostora u ustanovu. Provedbom programa Udruga pomaže starijim osobama koje su same, ovisne o tuđoj pomoći, nemaju obitelji ili imaju obitelj koja im ne može osigurati adekvatnu skrb u ovim vremenima teške krize u društvu. Na ovom zadatku našli su se brojni članovi Udruge i ljudi dobre volje koji su se na razne načine uključili u provedbu ovog programa što Udruga očekuje i ubuduće, zaključila je s. Ljiljana.
Zatim je kroz prigodnu prezentaciju članica Udruge Marinele Petričević  i Ivane Karan prikazan rad Udruge kroz protekle godine. Nakon upisa u registar  udruga Splitsko - dalmatinske županije Udruga je registrirana kao civilno građansko društvo te kao privatna vjernička udruga u Crkvi kad je njezin Statut, za vrijeme osnivanja 1991. godine pregledala i odobrila mjerodavna crkvena vlast. Organizirana je pomoć za preko 2000 starijih i nemoćnih osoba. Iz Splita, program je proširen i u druga mjesta Splitsko - dalmatinske županije u suradnji sa vodstvom tamošnjih lokalnih zajednica i župnih ureda: na otok Šoltu, dio Imotske i Omiške Krajine te na otok Brač.
Među korisnicima usluga Udruge našla se i  jedna stara splitska obitelj Matošić koja se velikom donacijom za izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe, uključila u rad Udruge. Ostarjeli članovi ove obitelji nisu imali svoje potomke pa su se odlučili sve darovati u dobrotvorne svrhe. Pokrenuli su i Udrugu, i Grad , i Županiju, i brojne donatore tako da se Dom počeo graditi, a za rad je otvoren 2009. godine kada je završena I. faza izgradnje. Otvorena je kuhinja za treću životnu dob koja djeluje pod nazivom Centar Matošić. U toj kuhinji od početka rada do 31. kolovoza 2013. pripremljeno je i dostavljeno na adrese stanovanja starijih i nemoćnih osoba 141.697 ručkova. A sve druge usluge, sukladno Programu, potrebne starijim osobama ovisnicima o tuđoj pomoći, nemoguće je izbrojati. Također su, kroz sve protekle godine, organizirani razni susreti, druženja, duhovne obnove i izleti za ovu dob. Prema programu radi se sa djecom, mladima i odraslima radi osposobljavanja za volonterski rad prilagođen pristupu, emocionalno toplom odnosu prema starijima. Mlade iznad 15 godina uključuje se u aktivno volontiranje pomoći u kući, a one do 15 godina odgaja se za volontiranje kroz različite radionice.
Izlaganje na temu dostojanstva ljudske osobe održao je prof. Gordan Črpić sa Katedre Socijalnog nauka Crkve na Hrvatskom Katoličkom Sveučilištu. Predavač je, između ostalog, govorio o važnosti programa pomaganja bližnjima u potrebi sa sociološkog aspekta te biblijskog i socijalnog nauka Crkve. Istakao je i važnost volonterstva koje je daleko raširenije u zapadnim zemljama. Naglasio je i potrebu da starije osobe budu u krugu svoje obitelji, a da bi to mogli, potrebna im je društvena podrška, organizirana pomoć. "Volontersko, karitativno djelovanje najraširenije je kod Katolika što predstavlja imperativ da svatko pomaže u svojoj zajednici po načelu supsidijarnosti - pomoć za samopomoć", zaključio je predavač.
O važnosti i potrebi ovog programa u lokalnoj zajednici govorio je načelnik općine Šolta Nikola Cecić Karuzić gdje se program Udruge provodi od 2006., a u ime Županije o značenju programa govorio je zamjenik župana, Luka Brčić. Duhovni asistent Udruge, fra Ante Babić predstavio je prisutnima prigodnu publikaciju "15 godina rada Udruge". Ujedno je zahvalio najprije Gospodinu Bogu za sve dobro kroz proteklo razdoblje i svima koji su se pridružili ovom dobrotvornom radu iz ljubavi za bližnjega u nevolji. Županiji je zahvalio za potporu u ovom radu kroz sve ove godine i za financiranje prigodne publikacije. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su zborovi: Mješoviti zbor Nadbiskupijske gimnazije don Frane Bulić iz Splita pod vodstvom s. Lidije Matijević i zbor umirovljenika Amfora pod vodstvom profesorice Mire Kazije.
Poruka sa ovog susreta koji je organiziran prigodom Međunarodnog dana starijih osoba ista kao i ona pape Franje: "Djeca i stariji grade budućnost naroda. Djeca zato što će nastaviti povijest, a stariji zato što prenose iskustvo i mudrost svog života. Taj odnos, taj dijalog među generacijam je blago koje treba čuvati i jačati".