Novi online susret Hrvatskog nadzemlja

U srijedu, 17. veljače, održao se još jedan u nizu online susreta Hrvatskog nadzemlja pod nazivom „Blaženik svetačkog sjaja“. Budući da zbog trenutne situacije u kojoj se nalazimo ove godine nije moglo biti tradicionalne Srcolov(m)ke, susret se održao u klasičnoj formi. Ipak, unatoč tome, govora o ljubavi nije nedostajalo. Na susretu se govorilo o liku i djelu blaženoga Alojzija Stepinca i njegovu poimanju i življenju ljubavi, prema bližnjima, prema Crkvi, prema domovini i prema Bogu. Predavač je bio prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, profesor patrologije na splitskom KBF-u.

U uvodnim riječima, don Ivan se poslužio definicijom sv. Ivana o ljubavi, odnosno da je Bog ljubav, a time ističemo da je ljubav jedna božanska stvarnost koju nam je Bog dao kako bismo živjeli Njegovim životom, po uzoru na Njegov život te time možemo istaknuti da je to najsvetija i najčudesnija stvarnost koju je Bog dao čovjeku. Isus nas uči da ljubav nije nekoga uzeti u posjed, nego da je ljubav nekome sebe darovati i obogatiti njegov život svojim životom. Istako tako nas potiče da dopustimo da nas Bog pouči o ljubavi budući da je On sam izvor ljubavi. Takvi možemo biti nadahnuti Božjom ljubavlju kao što je to bio i blaženi Alojzije Stepinac i tada ćemo moći kao i on ljubiti svoje neprijatelje i moliti za svoje progonitelje kojima unatoč svim lošim stvarima koje nam čine, nećemo htjeti uzvratiti istom mjerom. Jer i sam Isus kaže da nam je mala plaća ako ljubimo samo one koji nas ljube, da to i carinici rade.

Prof. Bodrožić ističe da smo danas, u ovom svijetu površnosti, pomalo zanemarili naše osobno trpljenje i umiranje za Katoličku crkvu, odnosno da radije idemo uz struju svijeta koja samo kritizira i upire prstom u loše stvari umjesto da molimo i da se žrtvujemo za Crkvu kako je to radio Stepinac. Blaženi je Stepinac znao da mora podnijeti žrtvu i ostati uspravan i da svojim primjerom mora sačuvati ono vjerno stado i upravo nam na taj način pokazuje kako živjeti za onu istinsku spoznaju što je Crkva. Svojim umiranjem za Crkvu, blaženi Alojzije nam je pokazao važnost Katoličke Crkve i držao nas uz nju jer je bio svjestan da izvan toga nema spasenja.

U suvremenom svijetu posebno su ugrožene obiteljske vrijednosti, sakrament braka o kojem ljudi imaju svoje razne ideje i poimanja, a na to je upozoravao i sam Stepinac koji je isticao važnost čestitih i kreposnih mladića i djevojaka te čestitih obitelji koje uvijek polaze od Boga. A takve obitelji jamče sigurnost hrvatskome narodu i domovini. Stepinac nam svojom iznimnom hrabrosti i trpljenjem može biti pravi primjer borbe i ljubavi prema domovini, Crkvi i Bogu.

Pored razgovora s dr. Bodrožićem na susretu smo mogli čuti i svjedočanstvo varaždinskog biskupa u miru, mons. Josipa Mrzljaka, koji je osobno poznavao blaženog Alojzija Stepinca budući da je s njime bio rodbinski povezan. Iznio nam je svoja osobna iskustva s njim te nam još pobliže opisao kakav je Stepinac bio čovjek.

Susret su obogatile i dvije pjesme o našem blaženiku, nadzemljaški filmovi i skečevi te završna meditacija.

Svi oni koji susret nisu pratili putem livestreama, mogu ga pogledati na Facebook profilu i YouTube kanalu Hrvatskog nadzemlja, te Nadzemlje pratiti i na Instagram profilu.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 17. ožujka 2021.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...
Mladi su nam još jednom pokazali kako mogu biti velika pokretačka snaga. Ovog Trećeg petka u Imotskom koji se održao ...
Drugi susret novog ciklusa Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije „Četvrtak za dušu“ održan je 14. ...
Kao i svake godine u Imotskom se na četvrtu korizmenu nedjelju održao križni put za mlade iz Imotske krajine. Put križa ...
Uredi za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te SKAC_ST organizirali su od 18. do 24. ...