U Splitu pokopan dominikanac fr. Stanko Prcela

U ponedjeljak 15. veljače na splitskom groblju Lovrincu pokopan je dominikanac – svećenik fr. Stanko Prcela.

Sprovodne obrede vodio je fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, koji je na početku homilije podsjetio na pokojnikov životni i redovnički put, istaknuvši kako je fr. Stanko u Provinciji i samostanima vršio različite službe. Bio je ekonom Provincije, definitor, prior Samostana sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu, suprior navedenog Samostana, ekonom te ispovjednik.

Unatoč svim službama koje je vršio, nije bio osoba koja se voljela isticati, nego je uvijek bio diskretan i dobrohotan. Nije ih doživljavao kao čast i privilegiju, nego kao mogućnost jednostavnog i poniznog služenja. Iza prepoznatljivog osmijeha i specifičnog humora, koji se ponekad činio i ironičnim, kao da je želio sakriti svoju dobrotu. Nije ih izgubio do zadnjih dana.

Podsjetio je i na njegovu dobrotu srca koja se ogledala i u otvorenosti samostanskih vrata, ne samo subraći iz Provincije nego i drugim svećenicima, ali i brojnim namjernicima koji su tako postali prijatelji samostana čineći šaroliku, ali radosnu zajednicu koja je okupljala osobe iz raznih društvenih slojeva.

Na kraju homilije provincijal fr. Slavko Slišković je rekao: „Sv. Pavao nas poučava jer ne želi da budemo u neznanju o onima koji su usnuli, da je Bog Isusa uskrisio od mrtvih te da će i nas uskrisiti. On, pak, sam je obećao da nam ide pripraviti put i jedan od nebeskih stanova.

Zato mi danas molimo Gospodina da na jednim od vrata tih stanova bude upisano ime fr. Stanka Prcele. Ne tražimo da mu plati prema zaslugama, niti da ga ne kazni zbog propusta. Stane je kao propovjednik i ispovjednik svjedočio za Boga koji je milosrdni otac. Vjerujem da ga je takvoga i susreo te da mu je već otvorio rajska vrata“.

Nakon sprovodnih obreda slavljena je misa zadušnica u samostanskoj crkvi, koju je predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, a prigodnu propovijed održao je fr. Kristijan Raič, prior samostana. Uvodno, prior je rekao kako je svaki život priča za sebe, jedinstven i neponovljiv.

Takav jedinstveni život živio je i pokojni brat Stanko koji je bio je član splitskog samostana zadnjih 38 godina i član Hrvatske dominikanske provincije 61 godinu.

Ljudski se život odvija između dvije obale: ove vremenite i one vječne, istaknuo je prior i dodao: „Mi vjerujemo i znamo – smrt nije svršetak i konac svega. Za katolika, vjernika, smrt je prijelaz iz ovoga prolaznog života u vječni zagrljaj Oca nebeskoga.

To će, vjerujem, za sve nas biti veliko iznenađenje, stanje blaženstva, vječne i neprolazne sreće. Zato se isplati vjerovati, ljubiti i živjeti. Isus Krist u svoj zagrljaj prima naše pokojne, tako i fr. Stanka, koji je kao član Reda propovjednika cijeli život propovijedao da je Isus naše spasenje, naš život i naše uskrsnuće“.

Podsjećajući na riječi sv. Pavla koji je rekao: „... što oko nije vidjelo i uho nije čulo, to Bog pripravi onima koji ga ljube!“ (1 Kor 2, 9), fr. Kristijan je rekao da je pokojni Stanko u svojoj poniznosti i skromnosti ljubio. Ljubio je svako Božje stvorenje, svoje bližnje, poput dobrog pastira koji čuva vlastito stado od zlih nasrtaja.

U završnom dijelu homilije, prior Kristijan je podsjetio na pokojnikove bolesničke dane naglasivši kako bolesniku istinski može služiti samo dobra duša, ona koja ljubi, zato je služenje njima sveti čin, zaključivši: „Molimo neka Otac naš nebeski, kojemu u ovoj svetoj euharistiji upućujemo molitve, primi dušu pokojnoga svećenika-redovnika brata Stanka, udijeli mu nagradu za dobra djela i oproštenje za njegove propuste. A mi koji ostajemo ovdje, budimo svjesni da nismo sami. Neka se ne uznemiruje srce vaše.

Bog je s nama u svakom trenutku života, u svim uspjesima i neuspjesima. Nemojmo plakati nad svojom nemoći i slabostima; Bog je veći od našega srca. Nemojmo plakati nad ranama koje zadobijemo, jer Bog iscjeljuje sve naše rane, sve naše slabosti! Vjerujmo u život, život s Bogom i u Bogu. Dragi naš Stane, hvala ti na svemu što si u svojoj dobroti i svećeničkom radu, po tvojim rukama pomazanim svetim uljem, činio prijateljima, braći i sestrama, sve na veću slavu Božju. Bog te nagradio životom vječnim. Amen“.

Na kraju misnoga slavlja, u ime pokojnikova brata, dominikanca fr. Luke Prcele, fr. Kristijan Raič uputio je riječi zahvale svima koji su bili uz fr. Stanka posljednjih godina bolesti.