Podjela službi lektora i pratioca u CBS-u u Splitu

U kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, u subotu 20. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić podijelio je službe lektorata i akolitata bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Službu lektora primili su: Robert Pudar, Renato Pudar, Ivan Mamić, Danijel Maršić, Petar Paradžik i Tonći Prugo. Službu akolita primili su: Igor Goleš, Domagoj Omrčen Milić, Ivan Šesto, Šime Pleadin i Ante Vrcić.

Nadbiskup Barišić je na početku misnoga slavlja pozdravio vicerektora don Ivana Urlića i duhovnika don Stipana Šurlina, a rektoru don Juri Bjelišu poželio što brži oporavak. Izrazio je žal što radi epidemiološke situacije ove godine nisu mogli na tom tradicionalno susretu nazočiti roditelji i župnici bogoslova. Spomenuo je da ih uz njihove roditelje, župnike i odgojitelje molitvom prate dvojica pastira čije obljetnice smrti ovih dana obilježavamo: nadbiskup Frane Franić i nadbiskup Ante Jurić, koji su svoje živote ugradili u tu bogoslovsku zajednicu.

U propovijedi se nadbiskup zapitao što znači odgovor „Evo me“ koji su kandidati neposredno prije propovijedi odgovorili za podjelu službi čitača i pratioca. Odgovor se nalazi u drugoj euharistijskoj molitvi u kojoj molimo: „Zahvaljujemo ti što si nas pozvao da stojimo pred Tobom i Tebi služimo.“ Upravo i danas ovdje Gospodin okuplja zajednicu sa svih strana te s nama želi uspostaviti savez. Pozvani smo dopustiti Gospodinu da rađa zajednicu ljudi koja će se temeljiti na Ljubavi koja je došla služiti a ne biti služena.

Naglasio je da s Gospodinom treba govoriti i osobno ga susresti a ne ga samo čuti i o njemu govoriti jer postoji opasnost da nam postane samo objekt diskusije. Tumačeći evanđeoski tekst i govoreći o onima koji su bili okupljeni oko Isusa Krista s različitim ulogama i službama, istaknuo je da je Isus zahvatio one koji su ga htjeli uhvatiti (stražari). „On nije za njih jedan predmet nego osoba. Glavari i farizeji čuli su o njemu, nisu ga nikada vidjeli, imali su predrasude i zato su bili udaljeni. A Nikodem je onaj koji je govorio ne o Isusu nego s Isusom. On otkriva u Isusu bogatstvo, proroka, Krista. Ovaj odnos pretvara se u nasljedovanje.“

Nadbiskup Barišić je, nadalje, upozorio: „Ukoliko govorimo o Isusu, a ne govorimo s Isusom ostat ćemo na distanci. Ove službe koje smo primili znače ići za Njim, a to znači služiti. Za Njim može ići onaj tko ga je susreo, tko je s Njim razgovarao, za koga je On osoba koju će slijediti. Vaši roditelji najbolje znaju što znači iskreno služiti. Neka ovaj dan bude duboko upisan u vaše srce i neka bude blagoslov za vas i za sve one koji vas prate molitvom.“

Službe čitača i pratioca predstavljaju bitan element svakog liturgijskog slavlja. Služba lektora (čitača) znači pročitanu Riječ spustiti u svoje vlastito srce pa tako i u srce svih slušatelja. Služba akolita (pratioca) znači predati Gospodinu svoje tijelo, napose svoje ruke kako bi mogao nositi sveto Otajstvo Kristova tijela drugim vjernicima.

Na kraju euharistijskog slavlja, kao uspomenu na ovaj dan, nadbiskup je darovao lektorima Sveto pismo, a novim akolitima svezak Dokumenata Drugoga vatikanskog koncila.
Poslije euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno u blagovaonici bogoslovije. U Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu trenutno se nalaze 33 bogoslova, od toga su 22 bogoslova Splitsko-makarske nadbiskupije, 4 Dubrovačke, 1 Hvarske i 6 bogoslova Šibenske biskupije.