Misijska humanitarna akcija "1000 ruža za djecu misija"

U subotu, 5. listopada, ranim jutrom na više lokacija naše Splitsko-makarske nadbiskupije u nekoliko gradova održala se misijska humanitarna akcija „1000 ruža za djecu u misijama“ u organizaciji Misijskog ureda Papinskih misijskih djela pri našoj nadbiskupiji. Šezdesetak mladih volontera potaknuti primjerom redovnika i redovnica, svećenika i župnika na mjestima većeg okupljanja dijelilo je ruže koje su simbol ljepote, nježnosti i majčinske ljubavi.

Građani Splita, Omiša, Metkovića, Trogira, Kaštela, Sinja, Trilja, Imotskog, Dugopolja i Podstrane rado su se odazvali na ovu humanitarnu akciju te su u kratkom vremenu velika većina ruža pronašle svoje nove domove, dok su nesebični novčani prinosi ovu akciju učinili hvale vrijednom za one najpotrebnije, djecu u misijama. Navedenu akciju medijski su podržali Radio Marija, Radio Dalmacija, Portal grada Kaštela i mnogi drugi.

Akcija se nastavlja i sutra (u nedjelju 6. listopada) u suradnji s župama i župnicima naše nadbiskupije. Svi vi koji još niste, a želite sudjelovati u ovoj humantiranoj akciji svoju ružu možete preuzeti u sljedećim župama: župa sv. Spasa - Mejaši, župa Gospe Fatimske - Škrape, župa sv. Leopolda - Sirobuja, župa sv. Andrije - Sućidar, Župa sv. Mateja - Ravne Njive, župi Solinskih mučenika te prasvetište Gospe od Otoka u Solinu. Također i u župi sv. Nikole u Metkoviću, Svetištu Gospe Sinjske u Sinju, Župi Svetog Jeronima u Kaštel Gomilici, Župi sv. Petra Apostola u Kaštel Novom, župi Gospe od zdravlja u Podstrani, župi Presvetog Srca Isusova u Košutama, župi sv. Luke u Dubravi te župi sv. Mihovila u Trilju.

Odazovimo se na ovu humanitarnu akciju i s 1000 ruža pomognimo 1000 djece u misijama. Ovim putem zahvaljujemo svima vama dragi vjernici i građani, kao i vama volonteri, koji ste svojim primjerom još jednom pokazali veliko srce naše nadbiskupije te učinili ovu akciju uspješnom i realiziranom.


Trogirski miovci u akciji "1000 ruža za djecu u misijama"

Jednom sam negdje pročitala da je „slučajnost“ zamjenica za Božju providnost – „prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi“, pa je tako i don Vinko Sanader 2015. godine osnovao trogirski ogranak Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ koji trenutačno broji 40-ak članova. Potičući nas da vodimo aktivni vjerski i kulturni život gdje će naše sposobnosti i talenti doći do izražaja, pod don Vinkovim mentorstvom aktivno djeluju tri sekcije, a među njima i ona misijska.

Ovih se dana misijska sekcija s radošću prisjeća jednog „slučajnog susreta“ 2016. godine kada je don Vinko upravo don Jakoslava Banića, sadašnjeg povjerenika Papinskih misijskih djela Splitsko-makarske nadbiskupije, pozvao da mladima svjedoči o svojim misijskim iskustvima u Tanzaniji.

Do tada o misijama nismo puno znali, no imajući na umu da možda nismo stvoreni da radimo velike stvari, ali možemo raditi male stvari s puno ljubavi, te potaknuti don Jakoslavovim svjedočenjem, sada već tradicionalno svake godine na Mali Uskrs organiziramo humanitarni koncert za pomoć misijama, a u tjednu uoči Svjetskog dana misija svakodnevno molimo misijsku krunicu i sudjelujemo na misi preko koje čitamo crtice iz života misionara.

Čuvši da nas je Ured za misije naše Nadbiskupije uključio u misijsku akciju „1000 ruža za djecu u misijama“ u sklopu izvanrednog misijskog jubileja, valjalo je zasukati rukave i pokrenuti miovske snage nakon ljetne stanke.

Unatoč oblačnom i prohladnom vremenu, brzo smo se prisjetili da je sunce uvijek tu, čak i kada se krije iza oblaka. Ovog smo vikenda, dijeleći ruže i molitvu pape Franje na trogirskom trgu, prikupili 8300 kuna obradovavši župljane i goste ružama - omiljenim cvijećem Male Terezije, suzaštitnice misija.

Ovim putem želimo zahvaliti svim donatorima, te svećenicima don Jakoslavu i don Vinku, na povjerenju. Čast nam je, ali i odgovornost, što možemo još jednom pomagati misijama i našim misionarima - vidljivoj ruci Božje brige i milosrđa za najmanje.

Koristimo priliku i pozivamo sve vjernike da nam se i ovog listopada uoči misijske nedjelje pridruže u molitvi. U katedrali sv. Lovre, uz molitvu krunice i svetu misu, prisjećat ćemo se života i djela svete Majke Terezije. Kao što je ona uvijek naglašavala: „Ako želimo da ljudi čuju poruku ljubavi, moramo je poslati u svijet. Da bi svjetiljka gorjela, moramo u nju dolijevati ulje“

Daniela Radan


Blagoslov misijskih ruža i početak akcije "1000 ruža za djecu misija"

Svečanim blagoslovom započela je Misijska akcija „1000 ruža za djecu u misijama“ u sklopu izvanrednog misijskog jubileja. Naime, ovogodišnji mjesec listopad papa Franjo proglasio je Izvanrednim mjesecom misija u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma „Maximum illud“ kojim je 1919. godine papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve i u kojoj je definirao principe i prioritete katoličkih misija ad gentes za razdoblje koje traje sve do danas. Blagoslovu ruža su nazočili povjerenik za misije SMN don Jakoslav Banić kao i volonteri koji su preuzeli svoje ruže. Blagoslov je predvodio župnik župe sv. Spasa na Mejašima u Splitu don Hrvoje Dragun.

Tako su se ruže uputile prema svim većim gradovima naše nadbiskupije. U sklopu akcije na mjestima većeg okupljanja dijelit će se ruže i prigodna molitva pape Franje. Svima će se ostaviti i mogućnost novčanog doprinosa za potrebe djece u misijskim zajednicama. Akcija će se provoditi u subotu 5. listopada od 9 do 13 sati u gradovima: Splitu, Trogiru, Kaštelima, Solinu, Sinju, Trilju, Omišu, Imotskom, Makarskoj i Metkoviću te u općinama: Podstrani, Klisu i Dugopolju. U pripremi proslave ovog mjeseca, koji je ujedno i Marijin mjesec, želja je da naša mjesna Crkva akcijom „1000 ruža za 1000 djece u misijama“, u gradovima i mjestima Splitsko-makarske nadbiskupije odgovori na poticaje Svetoga Oca.

Više na novoj web-stranici Misijskoga ureda SMN