U Kaštel Novom održan seminar na temu „Idite k Josipu“

U prepunoj župnoj crkvi sv. Petra apostola u Kaštel Novom od 28. do 30. studenog održan je seminar duhovne obnove pod geslom „Idite k Josipu”. Ovo je bio treći seminar u ciklusu seminara koji se više puta godišnje održavaju u župi Kaštel Novi u sklopu projekta Tabgha – mjesta gdje je Isus umnožio pet kruhova i dvije ribice.

Voditelj ovog trodnevnog seminara bio je don Darijo Čorić, župnik u Kaštel Novom, a seminar je posebice bio namijenjen momcima, muževima i očevima. Svakoga dana uz duhovni nagovor, krunicu, ispovijed i Svetu misu održalo se i Euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Svetu Misu i Euharistijsko klanjanje sva tri dana animirao je župni sastav mladih Snaga vjere.

Don Darijo je u 4 duhovna nagovora govorio o Josipovoj osobnosti, njegovom djevičanstvu, očinstvu ali i njegovoj šutnji. Istaknuo je da se od svetog Josipa možemo najbolje naučiti kako se u poniznosti i šutnji najintezivnije pouzdati u Boga. Kao što je Josip iz Staroga zavjeta prolazio svoje „tamne noći“ u faraonovoj tamnici tako je i sveti Josip prolazio teške trenutke onda kada je saznao da je njegova zaručnica Marija trudna. Kao što je faraon za vrijeme gladi u Egiptu povjerio Josipu svoje žitnice tako je i Bog svetom Josipu povjerio svoga Sina Isusa Krista – Kruh nebeski. I kao što su se braća prilikom dolaska u Egipat poklonila svom bratu Josipu kao faraonovu namjesniku tako su se i pastiri pred Josipom poklonili malom Isusu.

Don Darijo je istaknuo kako Josip i danas može i mora biti primjer momcima za predbračnu čistoću, muževima za sklad u braku a očevima da kroz svoje očinstvo približe svojoj obitelji sliku Nebeskog oca. Josipova je šutnja donijela sklad u Svetu Obitelj dok šutnja mnogih današnjih supružnika često donosi mnoge trzavice i probleme u obitelji. Također je naglasio i ulogu Josipa kao radnika, graditelja, čovjeka koji se drži zakona, koji je poslušan Rimskoj vlasti i koji je nadasve ponizan. Naglasio je da Josip ne osuđuje one koji mu ne pružaju prenočište u Betlehemu, ne kritizira Heroda, nego ga jednostavno zaobilazi. On više vjeruju Bogu u svom snu nego samome sebi pored otvorenih očiju doslovno izvršavajući sve ono što Bog od njega traži bez mnogo premišljanja i pitanja. Zato je danas svetac koji mnogo privlači sve generacije koji mu se u teškoćama svakodnevnog života često obraćaju i mole.

Posljednjeg dana seminara bila je mogućnost primanja sakrametna Bolesničkog pomazanja, te su oni koji su imali potrebu pristupili tom sakrametnu.