Mise zornice na splitskim Mejašima

Tijekom došašća u brojnim župama Splitsko-makarske nadbiskupije se slave mise zornice, u kojima sudjeluje veliki broj vjernika koji se tako duhovno pripremaju za proslavu svetkovine Rođenja Gospodinova – Božića. U župi sv. Spasa na splitskim Mejašima misu zornicu, u subotu 14. prosinca, predvodio je župnik don Hrvoje Dragun uz koncelebraciju župnog vikara don Josipa Ulića. Slavlje je svojim pjevanjem uveličao župni zbor.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst, don Hrvoje je naglasio kako je „Ivan Krstitelj novi Ilija koji s neba donosi Radosnu vijest spasenja“. „Sveti Ivan Krstitelj je ubijen, ali nije pobijeđen. Njegov glas i danas viče i želi dodirnuti svakoga od nas kako bi svoja srca usmjerili prema Spasitelju i Njegovoj ljubavi“, kazao je župnik. Upozorio je i kako su vjernici u vremenu došašća pozvani razmišljati o Gospodinovoj pokorničkoj dimenziji, dodajući kako nas Krist poziva da mu povjerimo sve križeve naših svakodnevnih života. „Krist nam sa svojom ljubavlju, koja se na poseban način očituje u Njegovoj muci, želi olakšati ovozemaljski put spasenja“, zaključio je.

Nakon mise vjernici su se podružili uz kavu i čaj u kripti crkve.

Mise zornice nastale su već u 5. stoljeću, nakon Kalcedonskog sabora i proglašenja dogme o Mariji Bogorodici te imaju snažno marijansko obilježje. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnim danima. U Europi, osobito u germanskim krajevima, običaj slavljenja misa zornica proširio se u 15. stoljeću. Iako su se u prijašnjim vremenima primarno slavile u sjevernim krajevima, danas su mise zornice prisutne u cijeloj Hrvatskoj.