Održana Adventska duhovna obnova splitske podružnice HKLD-a

U nedjelju, 15. prosinca je u Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu održana Adventska duhovna obnova splitske podružnice HKLD-a.

Sunčano nedjeljno jutro bez vjetra i gotovo bez prometa po magistrali učinilo je vožnju od Splita do Veprica ugodnom za sve nas koji smo se oko 9:30 sati okupili u Svetištu. Prekrasna priroda i s njom sljubljeno Svetište odmah nas je ispunilo mirom i pripremilo na razmatranja koja je pripremio naš duhovnik don Stipan Šurlin. Prvih 45 minuta razmišljali smo o trsu i lozi u svjetlu Biblije. Starozavjetne slike Boga kao vinogradara i Izraela kao vinograda don Stipan nam je „proširio“ na Novozavjetne slike Boga Oca koji je vinogradar, Boga Sina koji je trs, Boga Duha Svetoga koji je sok i nas kršćana koji smo loze. A za zdravlje loza i kvalitetu vina potrebno je obrezivanje, i to stalno i temeljito. U razmišljanju smo se dotakli važnosti molitve kao susreta sa Gospodinom za koji se, kao i za svaki drugi susret trebamo pripremiti, urediti, „obrezati“. Uz dobru pripremu molitva je uvijek plodonosna, uvijek urodi „dobrim grožđem“ od kojeg se pravi dobro vino.

Nakon kratke okrijepe pripremali smo se za ispovijed gledajući u svoju savjest dok smo s našim duhovnikom razmišljajući o Sv. Petru. Ogledali smo se u Petrovom zatajivanju i odricanju od Gospodina ali i u njegovoj vjeroispovijesti, u Isusovom prekoravanju Petra ali i Njegovom trajnom pozivu Petru: „Idi sa mnom!“

Inspiraciju za produhovljenu krunicu (dok je trajala ispovijed) crpili samo sa zidova kapelice Svetišta koji su ukrašeni mozaicima oca Marka Ivana Rupnika.

U propovjedi na Sv. misi don Stipan nas je stavio u odnos sa Ivanom Krstiteljem podsjetivši nas da smo svojim krštenjem mi uistinu uvršteni u Krista i možemo reći upravo ono što se govorilo za Njega: rođeni smo od žene i preporođeni od Duha, rođeni od žene i rođeni od Duha u Kristu Isusu. Zato smo mi nešto sasvim drugo od Ivana Krstitelja. „Vidite koja nam je velebna stvar dana krštenjem!“, uskliknuo je naš duhovnik na kraju svoje propovjedi.

Tko je bio u Vepricu zna da se kapelica Svetišta nalazi odmah iznad blagovaonice i kuhinje pa smo slijedeći ugodne mirise nastavili naše druženje oko stola uživajući u bogatom nedjeljnom ručku kojeg su nam vrijedne domaćice pripremile. Nakon ručka, uz kavu sam nazočne kratko izvijestio o rezultatima izborne Skupštine Društva koja je održana prošlu subotu u Osijeku kao i o najvažnijim planovima rada novoizabranog vodstva Društva.

Hvala našem duhovniku na izvrsno pripremljenom i vođenom duhovnom programu, našim domaćinima u Vepricu (kojima se preporučamo se za buduća druženja) i Bogu našem na ovoj prilici da se družimo i pripremimo za radosni blagdan Božića.