Misa polnoćka u splitskoj prvostolnici

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je misu polnoćku u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, don Marko Ćubelić i don Ante Mateljan. Oltarski stol je posluživao Nadbiskupov tajnik đakon don Nikola Šakić.

„Draga braćo i sestre, u ovoj svetoj noći, obasjanom nebeskim svjetlom, preplašenim pastirima dvorani neba doniješe glase: 'Ne bojte se! Danas vam se rodio Spasitelj, Krist Gospodin!'. Vječni Bog iz ljubavi prema nama, radi nas ljudi i radi našega spasenja, čovjekom posta. Bez straha, s iskrenim poštovanjem i dužnim osjećajima zahvalnosti, noćas se i mi budni pridružujemo betlehemskim pastirima da vidimo 'događaj koji nam obznani Gospodin' (Lk 2,15). Maleno dijete rođeno u štali, položeno u jaslama na slami ne izaziva strah nego u nama rađa blizinu, pažnju, iskrenost i nježnost“, rekao je Nadbiskup u uvodnom dijelu prigodne homilije.

Cijelu nadbiskupovu homiliju možete pročitati ovdje.

Istaknuo je kako „Bog dolazi nama u liku malog djeteta da udalji od nas sve oblike nasilja“, dodavši kako nas Njegov nevini pogled usmjerava prema bližnjima. „Zadivljeni pred čudesnim događajem koji nam nebo obznani svojom prisutnošću i sami postajemo dionici otajstva Božića, žive jaslice o kojim papa Franjo ovih dana reče: '…jaslice nam govore o Božjoj ljubavi, o Bogu koji je postao djetetom da bi nam pokazao koliko je blizak svakom ljudskom biću, ma u kakvim se okolnostima nalazi…' (Admirabile signum br. 10). I dok u čudu promatramo utjelovljenog Boga u malenom djetetu u štali, u jaslama na slami, u našem srcu prepoznajemo žive jaslice“, dodao je mons. Barišić.

U nastavku homilije, Nadbiskup je naglasio kako utjelovljeni Bog želi rasvijetliti tame našega srca i uma, ustvrdivši kako Isus s ljubavlju dolazi k nama „da nas obogati božićnim darom radosti i mira, darom samoga sebe“. „Božićna radost daruje mir. On, Krist, je naš mir. U svojoj iskrenosti priznajemo da nismo dostojni takvog i tolikog dara, ali smo ga životno potrebni. Pravi smisao mira može shvatiti samo onaj tko najprije daje 'slavu Bogu na visini' kako bi imao mir na zemlji. Mir je plod pomirenja s Bogom i međusobnog praštanja. Ova ljubav ništa ne oduzima, a sve daruje. Noćas u euharistijskom otajstvu na našemu oltaru, Spasitelj će nam se potpuno darovati“, kazao je.

Rekao je i kako smo u betlehemskom malenom Djetetu blagoslovljeni darom mira i radosti koji trebamo zahvalno primiti te iskreno podijeliti sa svim članovima svoje obitelji. „Povezanost članova obitelji tako duboko je usađena u ljudsko biće, pa i onda kada je naš obiteljski život opterećen poteškoćama. Obitelj su i djed i baka. Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju osobe treće životne dobi“, konstatirao je mons. Barišić, pojasnivši kako u mentalitetu tržišta rada, proizvodnje, profita i mladolikosti starije osobe nezasluženo postaju periferija. „Betlehemsko Dijete ne dozvoljava da itko bude odbačena periferija niti u društvu, a kamoli u obitelji. Vrijednost i dostojanstvo čovjeka ne mjeri se kriterijem zarade i uloge koju netko ima u društvu, nego suobličenošću slici Božjoj u kojoj je utemeljeno naše dostojanstvo koje nikada ne možemo i ne smijemo izgubiti. Božić ga štiti. Sam Bog postao je čovjekom na periferiji društva i štiti svakog čovjeka od početka do zadnjeg daha ovozemaljskog života. U betlehemskom Djetetu, veliki smo u svom ljudskom dostojanstvu i još više: s Božićem smo božanski veliki“, nastavio je mons. Barišić

Zaključujući, Nadbiskup je vjernicima poželio da im „Emanuel - Bog s nama, bude trajni izvor radosti, mira i zdravlja“.

Misu je svojim pjevanjem obogatio katedralni zbor pod ravnanjem mo. don Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo. don Ivana Urlića, a izravno su je prenosili Hrvatski Radio Split i Televizija Jadran.