Nedjelja Božje riječi na splitskim Mejašima

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, na Nedjelju Božje riječi 26. siječnja, svečano euharistijsko slavlje u župi Svetog Spasa na splitskim Mejašima. U koncelebraciji su bili župnik don Hrvoje Dragun i župni vikar don Josip Ulić, a đakonirao je Nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Liturgiju su svojim pjevanjem uveličali župni zborovi (dječji zbor, zbor mladih i mješoviti zbor).

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst, mons. Barišić je istaknuo kako Isus dolazi u Galileju, koja je bila poganski dio Palestine, kako bi donio svoje božansko svjetlo koje nadvladava svaku tamu ovoga svijeta. Dodao je i kako je Galileja simbol svakoga čovjeka jer smo „svi u svojim slabostima grešni i potrebni Božje prisutnosti i milosrđa“.

Govoreći o Nedjelji Božje riječi, Nadbiskup je poručio kako ju je papa Franjo ustanovio kako bismo bolje upoznali njezino bogatstvo koje bi trebalo imati veliku važnost u životu svakog kršćanina. „Riječ Božja nam govori preko stvorenoga svijeta, kroz planine, zemlju, mora, svemir i zvijezde. Bog nam je, kako bismo ga bolje razumjeli, govorio i kroz proroke. Vrhunac i punina Njegova govora prema čovjeku je utjelovljenje Sina Božjega. U utjelovljenju je Riječ tijelom postala, približivši nam se u potpunosti Bog postaje naša svakodnevna snaga“, nastavio je.

Pojasnio je i kako je svaka nedjeljna misa susret s uskrslim Gospodinom koji nam prostire trpezu svoje Riječi i stol Kruha života. „Taj susret nam je potreban jer smo gladni kruha Božje riječi koja nas povezuje u životvorni dijalog s Bogom i bližnjima. Ako ne upoznajemo Njegovu riječ, ako ne čitamo Sveto pismo, postajemo duhovno mrtvi i duša nam ostaje gladna. To nas nažalost dovodi do izgubljenosti i u međusobnim odnosima. Ostajemo u svađama i nismo sposobni promijeniti svoje srce niti oprostiti jedni drugima. Gospodin nas uči suprotnim vrijednostima. On nas želi svojom riječju oživiti kako bismo mogli razumjeti i slušati jedni druge. Onaj tko sluša Božju riječ otkriva u njoj Kristovu spasonosnu volju postajući tako Njegova rodbina. Sam Gospodin nam kaže: 'Majka moja, braća moja – oni su koji riječ Božju slušaju i vrše' (Lk 8, 21).

Istaknuo je i kako je Božja riječ ljubavno pismo koje božanski Logos upućuje svima nama. „Slično notnom zapisu, potrebno je ovu ljubavnu melodiju riječi Božje zasvirati i zapjevati – poslušati i vršiti da bismo doživjeli sklad i ljepotu njenog života u nama i među nama. Potrebna nam je melodija sklada, dijalog riječi Božje i našega života na svim razinama životne stvarnosti“, konstatirao je.

Zaključujući, poželio je da „nas današnja Nedjelja Božje riječi potakne na otvaranje prema bogatstvu Svetoga pisma kako bismo otkrili dostojanstvo čovjeka koje je spašeno ljubavlju Isusa Krista“.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Hrvoje Dragun zahvalio je Ocu nadbiskupu što je sa župljanima Mejaša proslavio Nedjelju Božje riječi.

Papa Franjo je na blagdan svetoga Jeronima, 30. rujna 2019. god., objavio apostolsko pismo „Aperuit illis“ kojim određuje da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. Pozvao je da se Nedjelja Božje riječi slavi svečanije kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja uvijek na novi način potiče na izlazak iz individualizma i rađanje za ljubav.