U Splitu predstavljeno novo izdanje knjige „Neretvanske župe“ autora fra Vjeke Vrčića

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu organiziralo je zajedno sa Hrvatskom udrugom Benedikt, u petak 31. siječnja, predstavljanje knjige “Neretvanske župe” autora pokojnog fra Vjeke Vrčića. Fra Vjeko je bio dugogodišnji župnik u Metkoviću, a kako se dalo osjetiti ostao je ne samo u sjećanju već i u srcima tamošnjeg naroda.

“Neretvanske župe” taksativno navode baš sve župe neretvanskog kraja i to abecednim redom, od desne na lijevu stranu rijeke, svako selo i zaseok je spomenuto. Knjiga je tiskana još 1974. godine, no narod je u želji za očuvanjem svoje prošlosti doslovno razgrabio cijelo izdanje. Knjiga o kojoj se u Splitu govorilo je reprint u izdanju fra Vjekinog nećaka Vedrana Vrčića, predsjednika udruge “Kap” iz Imotskog.

„Metković je bilo prvo mjesto gdje je fra Vjeko bio župnikom, posebno je bio vezan za taj kraj, premda je jednako volio i Vrgorac gdje je bio župnikom 15 godina te Imotski, njegov rodni grad. Svojom ljubavlju prema ljudima je doslovno napravio 'krsne listove' sva tri grada, napravio je 'domovnice' svih tamošnjih župa“, kazao je Vedran Vrčić.