Deveti pastoralni kolokvij za svećenike u Zagrebu

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu od 3.-4. ožujka 2020. održan je Deveti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike. Na dvodnevnom stručnom skupu u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju te Vijeća za kler okupilo se stotinjak svećenika iz svih hrvatskih (nad)biskupija. Ovogodišnja tema na tom godišnjem forumu i susretu pastoralaca glasila je: Katekumenat – nadahnuće za katehezu i evangelizaciju odraslih.

Tijek skupa odvijao se po već uhodanom ali prokušanom i od sudionika dobro prihvaćenom obrascu. Nakon zajedničke molitve Trećeg časa i uvodnih pozdrava slijedila su četiri kraća tematska predavanja te na kraju poslijepodnevnog dijela prvi dio rada u dvije od četiri ponuđene radionice prema metodi postera i flyera. Prvi dan smo završili slavljem euharistije koju je predvodio mons. Ivan Ćurić predsjednik vijeća HBK-a za kler (Đakovo). Drugi dan započeli smo također molitvom časoslova nakon čega je organiziran okrugli stol s četvero predstavnika katoličkih udruga iz različitih strukovnih područja (prosvjeta, medicina, kultura, sveučilište). Iz njihovih kratkih predstavljanja i rasprave koja je nakon toga uslijedila dobili smo najprije uvid u konkretan rad tih laičkih udruga. Izrazili su potrebu svoga međusobnog povezivanja te istaknuli očekivanja koja imaju od svećenika i Crkve ali i pomoći koju oni mogu pružiti u novoj evangelizaciji.

U poslijepodnevnom dijelu slijedio je drugi krug rada u dvije preostale ponuđene radionice te završni dio samog kolokvija. Organizator je ovaj put pripremio i izdao vrijednu knjigu predavanja s tri dosadašnja kolokvija (2015.-2017.) pod naslovom “Biti obitelj u obitelji Crkve” koju su predstavili dr. Josip Šimunović i mr. Josip Periš. Predstojnik povjerenstva za kolokvij i spiritus movens njegove organizacije dr. Ivica Pažin koji je za sudionike pripremio i prigodnu knjižicu sa detaljnim programom (sažecima predavanja i opisom tema svake pojedinačne radionice) animirao je završnu raspravu, saslušao i neke prijedloge za daljnji rad i zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji kao i svim sudionicima pastoralno-katehetskog kolokvija.

Okupljenim svećenicima na početku su se obratili domaćin kardinal Josip Bozanić, zatim predsjednik HBK-a mons. Želimir Puljić te nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik Vijeća za HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju. Nadbiskupijski pastoralni institut ponudio je sudionicima osim prostorija za rad i susrete također i dnevne obroke prehrane. Na ovogodišnjem Devetom pastoralno-katehetskom kolokviju bilo je sveukupno trinaest sudionika iz Splitsko-makarske nadbiskupije: pastoralni vikar, predstojnik Katehetskog ureda, šestorica dekana i pet dekanatskih izaslanika.