Proslavljen spomendan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja na Čiovu

U župi sv. Jakova apostola na Čiovu nalazi se osam crkava - tri su u svakodnevnoj funkciji, a druge su otvorene samo na blagdane kojima su posvećene. Jedna od njih je crkva sv. Ivana Krstitelja u kojoj se slavi i sv. Nikola biskup. Povodom povratka restaurirane slike sv. Ivana Krstitelja, stare 425 godina, upriličeno je misno slavlje u čiju organizaciju se uključio upravitelj - čuvar crkve Marko Bakica. Svečano misno slavlje na spomendan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja predvodio je fra Matija Matošević uz asistenciju Marka Bakice te animaciju dijela župnog katedralnog zbora pod ravnanjem maestra Marina Ugrine te nazočnost susjeda iz kvarta, obožavatelja trogirske kulturne baštine. Među njima je bila i Dina Rožić u trogirskoj narodnoj nošnji, kako bi uzveličala slavlje, kao i lokalni snimatelj Slaven Letica koji je svojom kamerom sve zabilježio kao videozapis.

U homiliji je fra Matija naglasio da je sv. Ivan živio pokorničkim životom i da je bit njegovog propovijedanja da nam otkrije samoga Krista kao Spasitelja, Otkupitelja, Mesiju i Pomazanika. Pokušajmo osjetiti da smo mi te osobe koje Bog poziva da damo smisao svom životu da se možemo ostvariti kao ljudi i kršćani, ali nikada bez Boga, jer tu nema života. Pri kraju misnoga slavlja Marko Bakica zahvalio je fra Matiji Matoševiću koji je predvodio svečano misno slavlje i da je zvono crkve sv. Ivana Krstitelja nakon toliko stoljeća zazvonilo na spomendan mučeništava sv. Ivana Krstitelja. Usput je dodao da ne zaboravimo upaliti malu 'sviću' za Herodijadu i kralja Heroda koji su napravili ovaj strašan zločin. Zahvalio je Katarini Puović, koja je ispred slike na oltaru napravila glavu sv. Ivana Krstitelja sa tijelom i okitila pročelje crkve kao i moći sv. Ivana, potom je zahvalio nasljedniku maestru Marinu Ugrini i svima susjedima u kvartu 'Lučica' te svima onima koji su na bilo koji način uveličali proslavu. Poslije blagoslova dio župnoga katedralnog zbora skupa sa ostalim vjernicima otpjevali su pjesmu "Čuj nas Majko". Poslije je nastavljeno druženje na otvorenom prostoru ispred crkve.

Crkva sv. Ivana Krstitelja potječe iz 1494. godine, slika je stara 425 godina i napravljena je 1600. godine. Posredovanjem konzervatorskog odjela u Trogiru slika je restaurirana u Zagrebu u restauratorskom zavodu i ove godine je došla kao obnovljena na mjesto gdje je i bila. Ivan Krstitelj je jedini svetac kojemu se slavi i rođenje i smrt. Zbog korone virusa svetkovina je prebačena na 29. kolovoza - mučeništvo - smrt sv. Ivana. Marko je istaknuo da njegova obitelj brine o crkvi više od 150 godina, tako je on četvrta generacija.