Mladi ekonomisti i poduzetnici na "virtualnom" sastanku s papom Franjom

“Franjina ekonomija” prvotno planirana kao velika konferencija, pandemija pretvara u veliku zajednicu s više od 3.000 članova i misiju: ​​oživjeti encikliku "Svi smo braća". "Svi smo braća" mnogo je više od enciklike: suočavamo se s početkom pokreta mladih ekonomista i poduzetnika, koji je pokrenuo papa Franjo, za preobrazbu socijalne pravde u svjetlu Evanđelja.

Ali Franjo zna da ta preobrazba zahtijeva sposobnost sanjanja, novu krv ..., trebaju mu mladi ljudi. Nakon enciklike, druga faza ovog svjetskog pokreta koji je pokrenut od strane pontifika održat će se od 19. do 21. studenog, virtualnim svjetskim susretom pod nazivom "Franjina ekonomija".

Danas je to već postao najveći pokret mladih ekonomista i poduzetnika na svijetu. Zapravo se 3.000 mladih iz 115 nacija sa svih kontinenata odazvalo Papinu pozivu. Trebali su se sastati u ožujku, ali virus Covid ih je spriječio. A brojke neprestano rastu.

Odbor kojem je papa Franjo povjerio organizaciju događaja, vidjevši u ožujku da Covid ne dopušta organizaciju sadašnje konferencije u Asizu, imao je briljantnu ideju: pretvoriti događaj u pravi pokret. U ovih devet mjeseci organizirano je oko 300 događaja „Ususret Franjinoj ekonomiji“ i niz „on-life“ webinara kako bi se zamislio bolji svijet nakon Covida.

Ukupno je održano 27 online streaming seminara na službenom YouTube kanalu međunarodne manifestacije „Franjina ekonomija” i prevedeni na četiri jezika zahvaljujući suradnji mladih prevoditelja. Bilo je uključeno preko 40 starijih govornika i više od 100 mladih iz cijelog svijeta je sudjeloavalo u raspravi.

Luigino Bruni, redoviti profesor političke ekonomije na Slobodnom sveučilištu Maria Santissima Assunta u Rimu i znanstveni direktor "Franjine ekonomije", rekao je: "Ovo je već prvi veliki i važan rezultat Franjine ekonomije: mladi koji se zalažu za novu ekonomiju, na vrhuncu novih vremena, koja pokazuju zastarjelost gospodarstva dvadesetog stoljeća, ali i onog prije siječnja 2020. godine."

Organizatori već pripremaju novi veliki događaj, ovaj put uživo, ponovno u Asizu, za jesen 2021., ako to zdravstveni uvjeti dopuste, kako bi pojednostavili susret tih mladih s jednim od najvažnijih ekonomista današnjice (uključujući neke dobitnike Nobelove nagrade), poduzetnicima iz različitih zemalja i samim papom Franjom.

Ne riječi, nego djela

Sestra Alessandra Smerilli, redovita profesorica političke ekonomije na Fakultetu znanosti odgoja "Auxilium" i članica Znanstvenog odbora, objašnjava da "Franjina ekonomija" “prije svega znači mladi, nada i konkretnost".

„Ne poziva se mlade ljude da šire poruku, već se traži da pomognu u njenoj izgradnji”, dodaje. “To je značenje poziva koje je uputio papa Franjo i njegovog poziva da ih sretne u Asizu. U svijetu bolesnom kratkoročnim razmišljanjem i s malo vizije budućnosti, davanje glasa mladima znači početak gradnje mostova prema budućnosti”.

Otac Enzo Fortunato, voditelj tiskovnog ureda "Franjine ekonomije", dodaje: "Ono što je sigurno jest da se suočavamo sa sustavom pozvanim da se obnovi onim putem kojeg je Franjo pokazivao tadašnjem društvu, a Papa pokazuje današnjem“.

Moguće je pridružiti se ovom pokretu i sudjelovati u događaju putem akreditiranog HUB-a za Hrvatsku: Udruga za Ekonomiju zajedništva – UEZ , ww.uez.hr 

Facebook i Instagram: EoF – HUB Croatia