"/>

Pomoć vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije potresom pogođenim područjima

Nakon velikog potresa koji je u prosincu 2020. godine pogodio područje Banovine tj. Sisačke biskupije, Splitsko-makarska nadbiskupija i njezin Caritas organizirali su prikupljanje pomoći za stradale od potresa. Ukupno je prikupljeno 3.088.458,96 kuna.

Župe i ustanove Nadbiskupije te neki samostani prikupili su 2.027.475,73 kune, a fizičke i pravne osobe su uplatile 214.263,18 kuna. Direktnim donacijama kroz kupovinu i opremanje montažnih kućica kao i kroz obnovu obiteljskih domova do sada je uplaćeno 846.720,05 kuna.

Osim ove novčane pomoći, s područja Splitsko-makarske nadbiskupije u organizaciji župa, Caritasa i katoličkih udruga do sada je upućeno više tona hrane i higijenskih potrepština, odjeće i obuće, kao i kućanskih aparata i grijalica. Također, posredstvom Caritasa dostavljen je veliki agregat za potrebe bolnice u Petrinji.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, zajedno s nadbiskupom koadjutorom mons. Draženom Kutlešom i drugim suradnicima posjetio je, 10. ožujka 2021., Sisačku biskupiju kako bi pokazao blizinu i podršku vjernika, svećenika, redovnika i redovnica Splitsko-makarske nadbiskupije prema braći i sestrama koje je pogodila ova velika nesreća.

Nadbiskupi su se susreli sa Sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem koji je zahvalio na velikoj donaciji vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije te upoznao prijatelje iz Splita s trenutnim stanjem na pogođenom području. Tom prilikom obišli su i potresom srušenu sisačku katedralu, a zatim su se uputili u distribucijski centar biskupijskog Caritasa gdje su ih s trenutnim stanjem na terenu upoznale ravnateljica Kristina Radić i koordinatorica s. Smilja Čirko. U drugom dijelu posjeta biskupiji, nadbiskupi i suradnici su u pratnji mons. Košića obišli i uništenu crkvu sv. Marije Magdalene u Selima, crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini i crkvu sv. Jurja u Maloj Gorici te su se i sami uvjerili u razmjere stradanja.

Zaključeno je kako će obnova dugo trajati te da će pomoć žiteljima Sisačke biskupije sustavno trebati i dalje kako bi što kvalitetnije obnovili svoje obiteljske domove, ali i crkve, škole, bolnice i druge ustanove. U tom smislu Splitsko-makarska nadbiskupija izrazila je spremnost organiziranja i budućih akcija za pomoć u obnovi i povratku života na stradala područja. 

I ovim putem zahvaljujemo svima koji su pomogli da i njihova kap bude dio rijeke ljubavi, dobrote i solidarnosti.