Slivno: Proslava Presvetog Trojstva

Slivanjska Župa Presvetog Trojstva u nedjelju 7. lipnja u prepunoj crkvi vjernika, a kojih je bilo i oko crkve, proslavila je svog župnog zaštitnika svetkovinu Presvetog Trojstva.

Svečano misno slavlje s procesijom oko groblja i kroz središte mjesta predvodio je prof. dr. don Marinko Vidović, profesor na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, u suslavlju župnika fra Željka Tolića, profesora na KBF-u Sveučilišta u Splitu te župnika Krstatica don Mate Munitića i fra Zorana Kutleše.

Za ovogodišnju proslavu zaštitnika Župe, koji je središnja tajna kršćanske vjere, tj. kršćanska vjerska istina prema kojoj je Bog u svojoj naravi jedan, ali su u njemu tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti, pripremalo se trodnevnicom od 4. do 6. lipnja, slaveći večernja misna slavlja koja je predvodio fra Željko Tolić. Njegova poticajna propovijedanja okupila su sve raseljene Slivanjce i brojne hodočasnike iz okolnih imotskih i hercegovačkih župa te je blagan uspješno liturgijski i duhovno proslavljen. Jutarnju misu na sam blagdan predvodio je bivši župnik Slivna fra Zoran Jonjić, koji je sada župnik u Župi sv. Ilije u Studencima.

U subotu, 6. svibnja, nakon večernje mise, na zid oko župne crkve Presvetog Trojstva postavljeno je 28 novih stjegova (14 hrvatskih i 14 papinskih), koje su se po prvi put nosile na svečanoj svetoj misi na sam blagdan Presvetog Trojstva.

Kip Blažene Djevice Marije, koji je tijekom trodnevnice bio postavljen na sredini crkve, u ophodu oko crkve nosili slivanjski branitelji iz Domovinskog rata. Misno slavlje uveličao je mješoviti župni zbor Presvetog Trojstva.

Na kraju mise, predvoditelj misnog slavlja don Marinko je braći sumisnicima, svim nazočnim hodočasnicima, Slivnjcima i Slivanjkama, u domovini i tuđini, koji ove godine zbog pandemije koronavirusa nisu mogli doći u rodno mjesto, zaželio sljedeće:

“Na dobro vam došla svetkovina Presvetog Trojstva. Znam i svjestan sam da je ova pandemija koronavirusa (COVID-19) mnoge Slivanjce i Slivanjke, poglavito one u pojedinim europskim zemljama i u Sjevernoj Americi, spriječila da „za Trojstvo“ budu na rodnom ognjištu, sa svojima, u svome mjestu i kod svoje crkve. Iz sigurnosnih i zdravstvenih razloga granice mnogih država još su zatvorene, zrakoplovi prizemljeni i letovi prema Hrvatskoj obustavljeni. Stoga se kući, k misi i crkvi u Slivno nažalost niste mogli. Pa ipak, kako za srce i misao nema granica, uvjeren sam da su u nedjelju svi, baš svi, srcem i dušom u Slivnu i da su s nama zajedno molili. U ovakvim okolnostima i to je veliko: srcem se prenijeti ondje gdje ti je to srce i ostalo, kamo te zove i priteže”.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.