Vid: Proslavljen blagdan sv. Vida, zaštitnika župe

Brojni vjernici župe Gospe Snježne - Vid, tradicionalnom procesijom i misnim slavljem, proslavili su svog nebeskog zaštitnika, mučenika svetog Vida, u ponedjeljak 15. lipnja. Misno slavlje predvodio je don Ante Bekavac, župnik u Podgradini. U koncelebraciji su bili don Milivoj Čalo i Mladen Margeta.

„Vjerojatno smo u svetom Vidu, u njegovom mučeničkom životu, vidjeli jedan snažan znak vjere, vjerujem, da želimo obnoviti naš kršćanski život, i ne bi imalo smisla da se samo sjećamo jednog mučeništva, da se spominjemo jednog povijesnog događaja, koji ne bi imao nikakvog odjeka na naš svakidašnji život. Kao slabim ljudima, potrebni su nam uvijek novi motivi za učvršćivanje u vjeri, da ne posustanemo, ili ne daj Bože odustanemo na putu vjere“, naglasio je u propovijedi don Ante, dodavši „kako živjeti po vjeri i iz vjere iziskuje od nas, da svoje ljudske planove podložimo Božjim planovima“. „Bilo bi zaista smiješno kada bismo od naše osobne vjere očekivali neki lažni, kompromisni mir, pokušavajući zlo i dobro izmiriti nekim kompromisom“, nastavio je.

„Isus je istinu postavio nasuprot laži, pravdu nasuprot nepravde, a ljubav nasuprot mržnje, što nas dovodi do rata za kraljevstvo Božje. Vidimo, da svijet današnjice ne podnosi prave vrednote i neprestance optužuje Isusove sljedbenike. Svi koji čestito žive po zakonu Kristovu, ostvaruju kraljevstvo Božje na zemlji i primit će nagradu u vječnosti. U svom životu sveti Vid bio je Kristu sličan, a u mučeničkoj smrti – Kristu najsličniji. Gledano prolaznim očima svijeta, mučeništvo je ludost, ali znamo da će po dolasku Gospodnjem sud biti sasvim drugačiji - da će kriteriji ovoga svijeta postati ludost“, zaključio je.

Slavlje su animirali pučki pjevači i župni zbor pod ravnanjem prof. Anite Bebić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.