Trogir: Proslavljen blagdan Gospe Karmelske

U Župi sv. Lovre u Trogiru 16. srpnja proslavljen je blagdan Gospe Karmelske. Proslavi je prethodila duhovna priprava – devetnica koja se održavala u katedrali od 7. do 15. srpnja zbog mjera zaštite od koronavirusa, a ne u matičnoj crkvi u Pasikama.

Na blagdan svečano misno slavlje predvodio je župnik Župe Sv. Mihovila iz Dugopolja dr. don Ivan Ćubelić, uz koncelebraciju dekana i župnika don Vinka Sanadera, župnika Drvenika don Dražena Balića, župnika Župe sv. Jakova s Čiova fra Matije Matoševića i starješine samostana Sv. Dominika i Nacionalnog svetišta bl. Augustina Kažotića iz Trogira fr. Petra Galića, OP. Pjevao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine te u nazočnosti brojnih štovatelja Gospe Karmelske iz župe i dekanata te trogirske okolice. Prije podne slavljeno je pet misa.

U homiliji dr. Ćubelić promišljao je ulozi majke u obitelji – što znači biti majka danas. Don Ivan je napomenuo kad se Bog odlučio osobno susresti s čovječanstvom, u Mariji je pronašao otvorenu dušu i njezino potpuno povjerenje. S njom se započeo zajednički hod Boga i čovjeka u svijetu. Marija je uzor vjernicima u ovom užurbanom i zbunjenom svijetu. Ona ostaje sabrana sa svojim Bogom te njegove riječi pohranjuje u svoje srce i o njima razmišlja. Pojedinac i čitava Crkva ostaju vjerni Bogu kad žive poput Marije: skromno, radosno, zauzeto i smireno.

„Zašto je kršćanska vjera tako lijepa? Jer je u njoj majka. Promislimo s koliko je čudesne ljubavi majka obogatila život svakog od nas. Biti mama nije važno jedino za djecu, nego i za samu ženu. Dokazano je da se žena doživljava ostvarenom po aktivnostima koje će ostati nakon nje. U odgoju djeteta odlučujuća je uloga majke. Ne samo na polju osjećaja, nego moralnih i društvenih vrijednosti. Dijete majčinim primjerom uči razlikovati dobro od zla, uči se prihvaćanju odgovornosti, dužnosti i brige oko zajedničkog dobra. Majka svoje dijete drži za ruku kratko, ali ga svojim srcem prati cijeloga života“, pojasnio je dr. Ćubelić. Govoreći o ulozi oca u obitelji, pojasnio je da otac ima veliku ulogu u odgoju djece i balansa u obitelji. On svjedoči djetetu odlučnost, vjernost i ustrajnost.

Prije završnog blagoslova, župnik Sanader zahvalio je dr. Ćubeliću na poučnim riječima, svećenicima koji su koncelebrirali na misi, kao i onima koji su predvodili devetnicu, Udruzi Gospe od Karmela koja je okitila matičnu crkvu i katedralu, te nosili Gospin kip u procesiji.

Nakon završnog blagoslova don Ivan je pred Gospinim kipom izmolio molitve Gospi od Karmela, Anđeo Gospodnji, Gospine litanije te je krenula procesija preko trogirske rive do crkve Gospe od Karmela u Pasikama.

Za vrijeme procesije oglasila su se zvona svih crkvi u staroj gradskoj jezgri, brodovi u luci su svojim sirenama pozdravili Gospu, kao i malobrojni strani turisti i Udruga Tragurium – trogirski čuvari grada (Grci koji su osnovali Trogir). Nakon što je Gospin kip stigao u matičnu crkvu don Ivan je izmolio završne molitve kao i molitvu za hrvatske obitelji da ih Gospa od Karmela zakrili pod svoj plašt i čuva ih od svako zla i napasti. Za to vrijeme je mješoviti katedralni zbor pjevao hrvatske Gospine pjesme. Na misi i u procesiji bile su dvije Trogirke u narodnoj nošnji i tako odale počast Gospi od Karmela koja od davnina časti u Trogiru – osnovana je i bratovština Gospe od Karmela, danas prerasla u Udrugu koja ima više od pedesetak članova koji se brinu o crkvi i glavni su organizatori pripreme proslave blagdana.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.