Blagdan Gospe Snježne proslavljen u Vidu

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Hrvoje Katušić u srijedu 5. kolovoza predvodio je središnje misno slavlje u crkvi Gospe Snježne u Vidu, koje je unatoč očekivanom kišnom vremenu, počelo procesijom s Gospinim kipom kojeg su nosili veterani 4. gardijske brigade HV. U koncelebraciji brojnih svećenika, uz župnika don Milu Čalo, bio je neretvanski dekan don Davor Bilandžić i don Stipe Jerković.

Govoreći u propovijedi o povijesti slavlja Gospe Snježne, mons. Katušić je kazao kako čovjek stalno traži nekakav čudesan događaj, čudesnu priču. „Mnogi od nas u traženju vjere, osobito kada se nalazimo pred nekim teškim pitanjima, traže od Boga neki znak, molimo Ga, osluškujemo i pokušavamo doživjeti nešto izvanredno. Zbog toga, ono što je izvanredno u našem životu, ono što nam se daje kao nekakav znak jesu hodočašća i župne proslave. Kad znakovi dođu treba ih znati prepoznati, ali to nije uvijek lako“, rekao je.

„Razvojem tehnologije i umrežavanjem, doživljavamo se važnima i velikima, to nam je postalo toliko snažno, da se osjećaš u jednom trenutku svemoćan, nitko mi ne treba, u konačnici i Bog mi ostaje na razini nekakve tradicije. Počnemo razmišljati kako smo savršeni, kako je sve u našim rukama, pa i naše spasenje. Lako zaboravljamo koliko smo slabi, koliko se naš život u trenutku može okrenuti naopačke, da se sve ono što smo sanjali i gradili može raspasti“, nastavio je.

„Jedan od znakova u našem vremenu je i pandemija; možemo se pitati što nam taj znak iščitava. Ono što je papa Franjo učinio na Trgu Svetog Petra, izašao, povukao se u molitvu i tišinu, poziv je svima nama. Svaki put kad iskusiš krizu, strah, neizvjesnost, pozvan si na molitvu, pozvani smo stati, zaustaviti kotač koji se kotrlja, zapitati se što u životu želimo, što nam je na prvom mjestu. Danas slavimo Blaženu Djevicu Mariju, Njoj se utječemo. Često puta svećenici nam govore kako nam je Marija primjer, netko koga bi trebali nasljedovati u životu – ljubavlju, služenjem i nasljedovanjem Gospodina. Da bismo mogli razumjeti, kako je Marija nasljedovala Gospodina vrlo je važno dotaknuti se samog Gospodina, pitati se kako je Marija promatrala Isusa“, istaknuo je mons. Katušić.

Slavlje su uzveličali pučki pjevači i župni zbor kojim ravna Anita Cuca Bebić.  

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.