Proslavljen blagdan Male Gospe u Dobranjama

Vjernici župe Dobranje - Bijeli Vir slavlje blagdana  Rođenja Blažene Djevice završavaju u Dobranjama, tradicionalno vanjskom proslavom, prvu nedjelju nakon blagdana.

Svečanu misu ispred crkve Male Gospe, na kojoj su sudjelovali i  brojni vjernici okolnih župa, 13. rujna predslavio je prof. dr. sc. don Marijo Volarević u koncelebraciji župnika, kanonika Makarskoga sustolnog kaptola don Stipe Jerkovića i župnika župe Vidonje don Mladena Margete.

Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji, između ostalog, don Marijo je kazao: „Što je to imala Marija da je Bog izabrao za tako veliku službu? Imala je u prvom redu, kada promatramo njezin život, kad čujemo što se u Evanđelju o njoj piše – imala je poniznost,  skromnost, sve ono što današnjem svijetu nije ‘in’, imala je ono – čemu se i mi rugamo pojedinim ljudima kada su ponizni, skromni i spremni  na opraštanje. S druge strane, imala je nešto što mnogi od nas imaju – razboritost – nije se plašila, ljudski je pitala – kad joj je anđeo došao… Bogu nije ništa nemoguće; nije mu nemoguće preobraziti naš život, ali jedino je potrebna suradnja… Marija je povjerovala da i svojom skromnošću i poniznošću može mijenjati svijet. I ne samo da ga je promijenila, nego je promijenila i vječnost – donijela je čovjeku spasenje. To je i naš  zadatak danas… povjerovati poput Marije Bogu, istina, i pitati se što će se dogoditi“, istaknuo je u propovijedi vlč. Volarević.

I mi moramo povjerovati da možemo biti spasenje jedni za druge, kao što drugoga možemo upropastiti – isto tako možemo ga i spasiti, osobito one koje susrećemo svakodnevno, one s kojima dijelimo našu svakodnevicu. Neka nam BDM bude uzor i zagovor, neka nam bude uzor kad osjećamo da nam je teško. Zato i dolazimo često puta sa našim zahtjevima , našim molbama i molitvama. Tko može bolje razumjeti dijete, nego njegova majka? Tko nas bolje može razumjeti nago naša nebeska majka Marija? Tko nas bolje može ohrabriti u našim strahovima kao što majka ohrabri svoje dijete, kao što nas može ohrabriti  naša Blažena Djevica Marija? Prikažimo joj danas u molitvi i naše strahove, neizvjesnosti, ali također budimo joj uzor u nasljedovanju Isusa, poručio je vjernicima don Marijo, koji je tu prvi put slavio misu. 

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio brojnim vjernicima koji su pridonijeli slavlju, te se prisjetio, obzirom da i ovog puta nije održana procesija kao i 2003. kada je don Marijo, koji je te godine slavio mladu misu, na njegov poziv, misu predslavio na blagdan Velike Gospe u Opuzenu gdje je don Stipe tada bio župnik. 

„Rado se odazvao kao i danas. Bio je krasan dan kao i danas. Sat vremena prije mise dogodilo se veliko nevrijeme, grmljavina, nismo mogli imati procesiju, misa je bila u crkvi. Gromovi su udarali, pogodio je grom crkvu, u crkvi se tad zateklo dvoje mladih Talijana… Bogu hvala nikome se nije ništa dogodilo, izbijeni su prekidači u crkvi. Ovoga puta procesije opet nije bilo. Hvala Bogu, misa je najveća molitva!“, zaključio je don Stipe Jerković. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.