Proslavljen blagdan Gospe Žalosne na Bobalju

Ispred kapelice Gospe Žalosne na Bobalju, u utorak 15. rujna, misnom žrtvom proslavljen je blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne.

Na Bobalju, nedaleko od svetišta Gospe Karmelske u Bagaloviću, slavlje je predvodio župnik Desana i Rogotina don Ivica Barišić.

Počevši homiliju poučnom pričom o ženi koja zbog bogatstva zaboravlja dijete koje zauvijek izgubi zbog pohlepe i čitav život zbog toga pati, don Ivica potaknuo je brojne okupljene vjernike iz okolnih neretvanskih župa na razmišljanje o ispraznosti materijalnog bogatstva.

Nije sve u životu važno, kako mi mislimo… Ne možemo zaustaviti vrijeme, ne možemo sačuvati zdravlje, godine, puno toga. Koliko nam toga izmiče… Čovjek daje ono što ima i nosi u sebi. Bog izabire one, koje mi ljudi, često puta ne bismo izabrali. Mi volimo poznate, moćne, slavne; zaboravljamo da na zemlji ne možemo ništa imati; ničega nismo vlasnici, sve nam je posuđeno, mi smo samo upravitelji; na zemlji posjedujemo samo našu dušu!

„Nije sigurno biti sam u svome brodu, jer naš brod bez Boga ne može izdržati sve oluje, bure, poteškoće života. Lako je bit’ nesretan, ali za sreću , potrebno se truditi, i svaki se čovjek treba truditi, i vjernik i nevjernik, ali mi vjernici posjedujemo jedan ključ, a to je vjera. Trpljenje, patnja, dođu sami, ali kad dođe bol, potrebno je nositi na Božji način – kao Krist, kao Marija. Marija je vjerovala do kraja,od prvih dana svog života imala je velike poteškoće. Zamislimo što je sve morala podnositi, ali Marija je shvatila da to Bog od nje traži. BDM Božji je poljubac zemlji – svima nama, ona nas podsjeća da je Bog jedini Gospodar svega“, naglasio je don Ivica.

Došli smo ovdje pred lik naše nebeske Majke, i ovo nije samo tradicija. Iz susreta dolazi snaga, iz susreta dolazi osvježenje, da bi mogli kroz ovozemaljsko hodočašće doći do cilja. U križevima života, normalno je da tražimo nešto, ali ako ostaje samo na tome, mi ostajemo prosjaci pred vratima…

„Potrebno je u srcu imati drugu nakanu – idem za pokoru svojih grijeha, idem zahvaliti za svako dobro, moliti za ustrajnost, za strpljenje, snagu, želim produbiti svoju vjeru, želim rasti u svojoj vjeri. To su pravi motivi“, pojasnio je don Ivica, zazvavši zagovor BDM, da poput nje, ostanemo vjerni njezinom Sinu i jednom kažemo – bilo je teško ali vrijedno, da čujemo one riječi – uđi slugo dobri, vjerni, u radost Gospodara svoga.

Na kraju misnog slavlja župnik don Damir Bistrić molio je molitve za bračne parove, za one koji se bore sa neplodnošću, što je bila i nakana mise. Napomenuo je kako je Bobalj mjesto izmoljenih mnogih čudesa, mnogih velikih stvari. Osobito su mnoge Neretvanke dolazile po noći, kako bi u 4 sata započeli ovdje, dok je još kapelica bila u neznatnim malim tragovima, moleći za svoje potomstvo, moleći za ono, što je najdragocjenije. Po završetku slavlja don Ivica blagoslovio je školsku djecu.

Misu su koncelebrirali župnik don Damir Bistrić, kanonik sustolnog Makarskog kaptola i župnik župe Dobranje – Bijeli Vir don Stipe Jerković te župnik župe Vidonje don Mladen Margeta.

Na slavlju su pjevanje predvodili pučki pjevači i zbor župe pod ravnanjem prof. Marije (Maje) Jerković.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.