Proslava blagdana Uzvišenja Svetog Križa na Čiovu

U župi Sv. Karla Boromejskog u Okrugu na otoku Čiovu, 14. rujna 2020., proslavljen je blagdan Uzvišenja Svetog Križa i osma obljetnica posvećenja crkve. Svečano misno slavlje predvodio je don Mario Buljević uz koncelebraciju župnika don Miroslava Rubića, don Juricu Petkovića, župnika čiovskih i trogirskih župa i ostalih svećenika uz animaciju župnog zbora.

U homiliji je don Mario povezao Kristov križ sa današnjim blagdanom. Današnji blagdan Uzvišenja Svetog Križa nas treba ohrabriti. Istaknuo je kako mi po sakramentu krštenja u sebi nosimo znak križa. Činjenica da taj križ koji se stavi na tijelo nije samo gesta - on ima više značenja. Mi, kršćani, dobili smo najviše - onaj tko je Kristov dobio je najveći križ i postao dio Mističnog tijela Kristova. Ako smo mi upravo Božji odabranici, trebamo reći: 'Bože, neka bude volja Tvoja'. Onaj koji je Kristov dobio je priliku da bude bogat jer je dobio na dar vjeru, nadu i ljubav. To je ono što mi svaki dan nosimo kao bogatstvo, kazao je Buljević.

Ako smo kršteni u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, onda znak križa je 'kod' koji otvara datoteke koje u sebi nosimo - riznice naše vjere, nade i ljubavi. Pred križem gledamo u Isusa koji je razapet radi naših grijeha. Taj znak nas čini da ne možemo raditi koješta, nego da budemo solidarni s drugima. Križ i život su nerazdvojni. Svaki put kad napravimo znak križa na sebi, otključava se sve ono što smo dobili od Boga na dar. Ima i onih koji na sebe nisu nikada stavili znak križa, ali ih moramo prihvatiti i biti solidarni prema njima. Možemo reći, kaže don Mario, da je znak križa simbol da budemo na dobro prema drugima.

Nama kojima je Križ ključ kojim se otvara vjera, nada i ljubav - Bog nas stavlja da budemo vjernici među nevjernicima i da svjedočimo vjeru svojim životom. Križ uvijek vežemo za tegobe i patnju, što je istina. U patnji možeš vjerovati i nadati se da će proći jer činiš znak križa na sebi. Križ je naše beskrajno bogatstvo. Kada napravimo znak križa na sebi, time smo pozvani stajati pred drugima, a samim time i pred Bogom na način da je Križ ključ koji nas otvara - zaključio je don Mario Buljević.

Pred kraj misnog slavlja župnik don Miroslav Rubić obratio se nazočnima i zahvalio don Mariu na poučnom promišljanju o Križu, kao i braći svećenicima kojih je bilo desetak u koncelebraciji i onima koji su predvodili trodnevnicu, župnom zboru na gromkom pjevanju i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ovaj blagdan dostojanstveno proslavi. Posebno je zahvalio dragom Bogu što nam je podario lijepo vrijeme i sačuvao nas prošlu večer od velikog požara.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.