Blagdan sv. Barbare proslavljen u Kominu

Župa svetog Ante u Kominu proslavila je u petak 4. prosinca zavjetnu svetkovinu - sv. Barbaru, ovoga puta, bez ophoda s kipom svetice. Misno slavlje predslavio je župnik don Dražen Dukić.

Govoreći o veličini svete Barbare, koju štuje cijela Crkva, a koja je svoju vjeru posvjedočila smrću od vlastitog oca, don Dražen je istaknuo: „Sveta Barbara je svjedočila ljudima kako je moguće ustrajati u vjernosti Bogu, Božjim zapovijedima – dosljedno i neustrašivo. Sv. Barbara uči nas kako se može pobijediti zlo, grijeh te kako se može biti dobar čovjek“.

„Možda će se netko zgroziti što je vlastiti otac odsjekao glavu svojoj kćeri, ali zar nije groznije, što majke svaki dan ubijaju svoju djecu?“, nastavio je, dodavši, kako se u svijetu po statistikama uradi 50 milijuna abortusa godišnje.

„Sloboda za koju Bog oslobađa čovjeka - najveće je blago. Tu slobodu nitko nam ne može oduzeti, osim ako se sa slobodom neodgovorno ponašamo. Taj dar slobode - Božji dar, ostaje uvijek duboko usađen u ljudskom srcu, u duši, i raste čak i onda kada je čovjek prezren, odbačen, razapet, popljuvan i ponižen od ljudi, ideologa i idola ovoga svijeta, od političara i moćnika, koji često umišljaju da su gospodari i sloboda pa i ljudskih sudbina“, rekao je.

„U našem katoličkom narodu bilo je i mnogo kršćana koji su se u vrijeme komunizma odrekli vjere, misleći da će im biti bolje, lakše u zemaljskom životu. Sjetimo se, što je Isus rekao: 'Tko se bude Mene odrekao pred ljudima i ja ću se njega odreći i zanijekati pred Ocem Nebeskim!'. Molimo se sv. Barbari da naša vjera bude prepoznatljiva djelima ljubavi“, poručio je vjernicima don Dražen, podijelivši im po završetku slavlja svečani blagoslov.    

U prigodi svetkovine, vraćena je restaurirana slika svete Barbare koju je nacrtao mletački dužd, a po predajama je stara više od 300 godina. Ova slika sv. Barbare premještala se, dok se u crkvi sv. Ante nije napravio oltar i kip sv. Barbare. Svetoj Barbari, Kominjani su se utjecali u vrijeme epidemije Španjolske gripe, osjećajući njezin zagovor.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.