Proslavljen blagdan sv. Barbare u Trogiru

U Župi sv. Lovre u Trogiru, 4. prosinca, proslavljen je blagdan sv. Barbare. Svečano misno slavlje predvodio je don Dražen Balić uz koncelebraciju dekana i katedralnog župnika don Vinka Sanadera. Svečana sv. misa održana je u katedrali umjesto u bazilici sv. Barbare zbog trenutačne epidemiološke situacije.

U homiliji don Dražen je napomenuo da je sv. Barbara koja je živjela u 4. stoljeću položila svoj mladi život za kršćansku vjeru i Isusa Krista. „Štujemo ju kao zaštitnicu rudara, dobre smrti, groma i vatre. Barbara je bila kćerka bogatog trgovca i plemića u gradu Nikomediji u Turskoj. Bila je lijepa, zgodna, pametna i naučna djevojka. Otac ju je čuvao i želio udati za bogatog poganskog mladića (prosca). Kao trgovac otac je često putovao i kad je otišao na malo duže vrijeme zatvorio ju je ispred kuće u toranj s dva prozora kako bi je sačuvao od kršćana. Kada se vratio, našao je na tornju izgrađen i treći prozor, a na pragu uklesani znak križa. Barbara mu je priznala da je ona naručila da se učine obje stvari: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. S time je pokazala da je prešla na kršćanstvo. Otac kao poganin, protivio se jako tome i htio ju je na sve načine privoljeti da se odrekne kršćanstva. Barbara se toliko ucijepila dušom i tijelom u Isusa Krista da je to bilo nemoguće - suprotstavila se hrabro ovozemaljskom ocu po cijenu vlastitog života. Mučio ju je na sve načine i na kraju je ubio, odrubivši joj glavu. Neraspadnuto stopalo sv. Barbare čuva se u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu“, nastavio je.

Danas nas Barbara potiče da budemo spremni čuvati najvrednije blago svoga srca i života, a to je vjera i ljubav u Isusa Krista. Slijediti Gospodina i Njegovo evanđelje i biti spreman dati sve za Boga - svoj život. Ona je dala, djevičanstvo, čistoću, dušu i tijelo. Svojim primjerom nas potiče da danas gajimo kršćanske kreposti; nadu, ufanje i ljubav u Isusa Krista i život vječni. Osobito u našim obiteljima - među mladima na kojima svijet ostaje. To je cijena kršćana, svakog od nas - ljubav do kraja - slijediti Krista, posebno na današnji prvi petak kada štujemo Presveto Srce Isusovo, da budemo potpuno Isusovi. Zato je potrebna žrtva, predanost, zahvalnost, nada, radost, ljubav i mir. Dao Krist da poput sv. Barbare - djevice i mučenice i mi budemo hrabri kako bismo Bogu mogli darovati sve“, zaključio je don Dražen Balić.

Pri karaju misnog slavlja župnik don Vinko Sanader zahvalio se don Draženu na predvođenju svečanog misnog slavlja i poticajnim riječima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.