Župa Svetih solinskih mučenika priredila korizmenu duhovnu obnovu za sv. Josipa

Blagdan svetog Josipa župljani Svetih solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu ove su godine obilježili na uistinu poseban način, naime, u čast svetog Josipa župnik don Ante Matešan priredio je korizmenu duhovnu obnovu koju je predvidio don Tomislav Bašić, upravitelj Svećeničkoga doma i ekonom Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Korizmena duhovna obnova započela je u ponedjeljak, 15. ožujka i trajala je do samog blagdana svetog Josipa, do petka 19. ožujka kada su brojni župljani s večer ranije blagoslovljenim kipom svetog Josipa procesijom i svetom misom proslavili blagdan sveca po kojem su prije godinu dana i postali poznati diljem Hrvatske.

„Uvijek sam imao ljubavi i pobožnosti prema svetom Josipu, ali prošle godine sam posebno bio oslonjen na svetog Josipa i prozivan za svetkovanje njegova blagdana u našoj župi. Postali smo poznati diljem Hrvatske zbog mise koja se u isto vrijeme služila u većini naših crkvi, ali samo se o našoj misi govorilo. Za vrijeme moje bolesti i izolacije od 33 dana, zahvaljujući upravo njegovom moćnom zagovoru, premda spadam u rizičnu skupinu ljudi, prošao sam bez težih fizičkih posljedica. Imao sam sigurnost da mi je upravo sveti Josip isprosio od Isusa mir i stabilnost, osnažio me darom vjere i smirenim prihvaćanjem svih nedaća bilo izvana ili iz slabosti tijela. Josip me poučio i poučava kako se s Isusom živi i za Isusa podnose poruge i prijeziri. Toliko sam u to vrijeme dobio potpore u molitvi jer iako smo bili kao župa prozivani izišli smo iz tog razdoblja još snažniji u vjeri i zajedništvu. Zavjetovao sam se tada da ću za našu župnu zajednicu nabaviti kip svetog Josipa i pozvati ljude da se u doista velikom broju u znak zahvalnosti okupimo za njegov blagdan. Kip je tu, ali pandemija je, nažalost, i dalje prisutna, stoga se iskreno nadam kako će proslava ovog za nas značajnog blagdana već sljedeće godine biti u još većem zajedništvu i bez maski na licu. – kazao je don Ante Matešan na samom kraju korizmene duhovne obnove izrazivši nadu kako će ova duhovna obnova u Ninčevićima postati tradicija jer sveti Josip i župna zajednica u Ninčevićima postali su neraskidivo povezani.

Don Ante je posebno zahvalio don Tomislavu Bašiću koji je tijekom trajanja duhovne obnove vjernike svojim razmišljanjima i poticajima dublje uveo u dubinu Božje Riječi. „Svaka od don Tomislavovih propovijedi tijekom proteklih dana bila je poticaj na još dublje vjerovanje stoga se nadam kako ćete iz ove duhovne obnove izići još snažniji u vjeri i vjerujem da će ova korizmena obnova biti početak jednog novog zamaha u našoj vjeri i nastavak korizmenih duhovnih obnova u korizmenom hodu za blagdan svetog Josipa – zahvalio se don Ante don Tomislavu Bašiću naglasivši kako nam sveti Josip svojim primjerom treba biti životni primjer – Voljeti vlastitu obitelj bez nezaboravnih riječi, činiti dobro svojim prijateljima bez izlaganja javnoj pozornosti – jednom riječju, biti nazočan ne pokazujući se nikada.

Don Ante se na kraju zahvalio svojim župljanima za podršku u teškim vremenima i sudjelovanju u ovoj duhovnoj obnovi, zahvalio se potom Koloniji kipara naivaca iz Ernestinova i autoru kipa Ivanu Toliću, Mati Tijardoviću s kojim je dogovarao izradu kipa, župljaninu Petru Ćuku koji je kip iz Ernestinova prevezao u Solin, svima koji su dali doprinos za kip te na kraju svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i provedbi ove duhovne obnove.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.