Vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednju školu na nadbiskupijskoj razini

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka srednjih škola za Splitsko-makarsku nadbiskupiju održani su srijedu 19. veljače 2014. godine u Osnovnoj školi "Trilj" u Trilju, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i nadbiskupijskog (županijskog) povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je "Katolička Crkva i znanost - doprinosi i odnosi". Nakon prethodne dvije razine, školskog i međuškolskog natjecanja, od 54 osnovnoškolske ekipe na nadbiskupijsku razinu plasiralo se njih 20, a od 18 srednjoškolskih ekipa njih 12 ostvarilo je najbolje rezultate. Na natjecanju su sudjelovale i dvije ekipe osnovnih škola i jedna ekipa srednjih škola iz Hvarsko-bračko-viške biskupije, budući da ta biskupija pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.


 



Na početku natjecanja škola domaćin je upriličila prigodni kulturno-duhovni program koji je započeo pjevanjem državne himne u izvedbi školskoga zbora pod ravnanjem profesora glazbene kulture Mirka Radana. Prigodnu molitvu i plesni prikaz s učenicima nižih razreda pripremila je s. Vedrana Ivišić. Okupljenima su se pjevanjem predstavili i učenici iz Košuta s prof. Đurđicom Matijašević, a KUD "Župa Grab" na čelu s prof. Brankom Šegovićem otplesao je završno kolo iz opere "Ero s onog svijeta".


Natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne goste potom je pozdravio domaćin, ravnatelj OŠ "Trilj", gosp. Davor Hrgović koji je izrazio zadovoljstvo što je njegova škola imala čast organizirati natjecanje iz vjeronauka te je zahvalio svima koji su pomogli pri organizaciji. Dobrodošlicu okupljenima uputio je i gradonačelnik grada Trilja gosp. Ivan Šipić, jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji je i vjeroučitelj, stoga je naglasio kako je njegova radost zbog vjeronaučnog natjecanja u Trilju dvostruka, a učenicima je poručio da se ne trebaju bojati jer su svi već pobjednici. Pozdravima domaćina priključio se dekan Cetinskog dekanata i župnik župe Sv. Mihovila arkanđela u Trilju don Stipe Ljubas koji je istaknuo kako je kroz povijest, kao i danas, Crkva uvijek bila graditeljica i moliteljica. Prigodne govore održali su i predsjednik glavnog županijskog povjerenstva g. Ilija Krišto, voditelj splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje g. Vlade Matas te splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je izrazio ponos što učenici naše nadbiskupije na državnim natjecanjima uvije ostvare najbolje rezultate te poželio da tako bude i ove godine.


Nakon uvodnog programa, predsjednik Povjerenstva g. Nikola Milanović koji je upoznao natjecatelje s pravilima i tijekom natjecanja te pojasnio kako smo svi svjedoci da se područja religije i znanosti pokušavaju suprostaviti te kako je zbog toga i  izabrana ovogodišnja tema, a bi učenici uvidjeli da je najveći nositelj znanosti kroz povijest bila Katolička crkva.


Potom je uslijedilo natjecanje koje se sastojalo od tri dijela: pisanog testa, tombole i kviza "Tko želi biti Isusov milijunak?". Prvom krugu natjecanja, pisanom ispitu, učenici su pristupili pojedinačno, a kao grupa mogli su osvojiti maksimalno 60 bodova. Po završetku testa učenici su se okrijepili hranom i pićem  te su pod vodstvom učitelja škole domaćina posjetili svetište Čudotvorne Gospe Sinjske i franjevački muzej u Sinju te Muzej triljskoj kraja u Trilju. Za to vrijeme, članovi Povjerenstava i mentori ispravljali su njihove testove.


Drugom krugu natjecanja, popularnoj tomboli, pristupile su sve ekipe, a mogli su osvojiti 20 bodova koji su se pribrajali već osvojenim bodovima s pisanog testa te se tako dobilo po pet najboljih ekipa iz osnovne i srednje škole. Oni su pristupili završnom krugu natjecanja, kvizu "Tko želi biti Isusov milijunak?" u kojem su predstavnici svih pet ekipa istovremeno su pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti od jednog do četiri boda. Na sve tri razine učenici su pokazali visoku razinu pripremljenosti i usvojenog znanja tako da je natjecanje bilo neizvjesno do samog kraja, posebno za srednjoškolske ekipe gdje su se s osvojenih 94 boda od mogućih 100 za prvo mjesto  "pripetavali" učenici Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja mentorice Silvije Vučković i Nadbiskupijska klasična gimnazija "Don Frane Bulić" iz Splita s mentoricom s. Petrom Šakić. Kako su podjednako znali sva dodatno postavljena pitanja, Povjerenstvo je odlučilo da dijele prvo mjesto.


Među osnovnoškolskim ekipama,  također u neizvjesnoj završnici, prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole "Sućidar" iz Splita pod vodstvom mentora don Ivana Čotića s osvojenih 99,25 bodova od mogućih 100. Drugoplasirani su bili učenici Osnovne škole "Tučepi" s mentoricom Marinom Šimić sa 98,75 bodova. Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš  zahvalio je na samom kraju svim okupljenima i čestitao pobjednicima. Svim ekipama podijelio je priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet posebno je nagrađeno knjigama. K tome, škola domaćin svim učenicima, mentorima i članovima povjerenstava uručila je prigodnu brošuru o natjecanju i poklone koje su posebno za ovu prigodu izradili članovi terapijske zajednice "Cenacolo" na Ugljanima.


Državno natjecanje održati će se od 2. do 4. travnja 2014. godine u Šibeniku. Našim predstavnicima želimo puno sreće i što bolji rezultat.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, na dan Uskrsa uvečer u pratnji fra Domagoja Runje i ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za Vazmeno bdijenje.