Split: Stručni skup za odgojiteljice u vjeri

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, 14. lipnja 2014. godine u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, održan je stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama. Okvirna tema stručnog skupa bila je "Vjera predškolskog djeteta".




Stručni skup, na kojemu je sudjelovalo preko osamdeset odgojiteljica u vjeri, započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U prigodnoj propovijedi don Josip je protumačio evanđeoski odlomak o Isusovim antitezama iz njegova Govora na gori i ohrabrio odgojiteljice da poput Isusa dopunjaju Zakon gradeći svoj život ne samo na izvanjskoj pravednosti, nego na evanđeoskoj ljubavi. Upravo su nazočne odgojiteljice, na temelju svog temeljnog pedagoškog obrazovanja i motivirane svojim osobnim kršćanskim osvjedočenjem, uložile dodatni trud i vrijeme u teološko-katehetskom doškolovanju kako bi mogle provoditi vjerski odgoj u svojim predškolskim skupinama.


Po završetku sv. mise uslijedila je svečana promocija 27 novih odgojiteljica u vjeri koje su uspješno završile teološko-katehetsko doškolovanje prema programu Kateheze Dobroga Pastira koji se temelji na načelima Montessori pedagogije. Doškolovanje je organizirao Stručno-razvojni centar dječjeg vrtića "Sunčev sjaj - Nazaret" iz Đakova u prostorima dječjeg vrtića "Dobri" u Splitu. Riječi pozdrava i ohrabrenja svim sudionicama kao i najiskrenije čestitke novim odgojiteljicama u vjeri uputio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, naglasivši potrebu i važnost odgoja u vjeri već u najranijoj dobi djece. Zatim je s. Rahela Lacković, ravnateljica Stručno-razvojnog centra Dječjeg vrtića "Sunčev Sjaj - Nazaret" u Đakovu, predstavila rad stručno-razvojnog centra i čestitala promoviranim odgojiteljicama. Na kraju se novim odgojiteljicama i svim ostalim sudionicama obratila s. Jelica Đuzel, voditeljica programa Kateheze Dobroga Pastira, ukratko prikazavši cilj i tijek doškolovanja. Prvotni cilj se odnosio na područje odgojiteljeva "biti" u vjeri, kako izgrađivati ljudsku i kršćansku dimenziju, produbiti svoju vjeru, znanje i način djelovanja, a tek onda kako malenima prenijeti velike teološke sadržaje. Odgojiteljicama su uručene diplome, a promociju su uveličala djeca iz dječjeg vrtića "Dobri" s nekoliko pjesmama. Na promociji je nazočila i viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje u Splitu profesorica Sabina Marunčić, a program promocije je moderirao predstojnik don Josip Periš.


Nakon promocije uslijedio je radni dio stručnog skupa: jedno predavanje, dvije pedagoške radionice i zaključna rasprava. Predavanje, na temu "Vjera i dijete", održala je s. Jelica Đuzel. Najprije je govorila o vjeri kao odnosu, potom o djetetovu odnosu s Bogom i specifičnostima tog odnosa, te o vjerskom odgoju kao vitalnoj potrebi djeteta zaključivši da je dijete najreligioznije biće, biće vjere i da u njemu postoji religiozni potencijal koji teži ostvarenju i punini. Ako se djetetu pruži odgovarajuća pomoć, ono može kroz svoj odnos s Bogom zadovoljiti ne samo potrebu za sigurnošću i zaštićenošću, nego potrebu za stvaranjem odnosa, odnosa ljubavi. Poštujući djetetove razvojne potrebe i specifičnosti njegova odnosa s Bogom pomoći ćemo mu da se razvije u zdravi ud mističnog tijela Kristova, u osobu čvrste i nepokolebljive vjere koja je sposobna graditi društvo na čvrstim temeljima Božje ljubavi.


Nakon predavanja uslijedio je rad u pedagoškim radionicama. U četiri podskupine naizmjenično su sudjelovale u dvije radionice: 1) "Svijest obdarenosti - početak vjere" (s. Jelica Đuzel i Zrinka Hržić) i 2) "Uloga odgojitelja u odgoju u vjeri predškolskog djeteta" (Katja Ivančić i Milva Buljubašić)


Na kraju su se odgojiteljice okupile na završnu raspravu. Izrazile su zadovoljstvo visokom razinom stručnog skupa koja im pomaže u njihovu odgojiteljskom radu. Posebno su pohvalile motiviranost, aktivno sudjelovanje i važnost izmjene iskustava u vjerskom odgoju djece predškolske dobi.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za četvrtu vazmenu nedjelju.
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...