"Knjiga nad knjigama" - natjecanje iz vjeronauka Konkatedralnog dekanata

U organizaciji konkatedralnog dekanata Splitsko-makarske nadbiskupije 18. travnja 2015. u prostorijama OŠ Kman-Kocunar prvi je put održano natjecanje vjeroučenika župnog vjeronauka pod nazivom Knjiga nad knjigam. Učenici su se koristili materijalima Ilustrirane Biblije mladih, od Postanka do kralja Davida. Na natjecanju su sudjelovali vjeroučenici 6., 7. i 8 razreda. Kvizu su prethodila župna, izlučna natjecanja na kojima su se mogle formirati najviše dvije tročlane ekipe. Prijavilo se pet župa i to: Brda - dvije ekipe, Neslanovac - jedna ekipa, Ravne Njive - jedna ekipa, Kocunar - dvije ekipe i Sućidar - dvije ekipe. Na samom dolasku u školu vjeroučenici i voditelji uz iskaznicu su dobili za ovu prigodu posebno napravljen bedž.


 



Samo natjecanje je počelo kratkim programom. Nakon čitanja zanimljiva razmišljanja "Dnevnik jedne Biblije" učenici petih i šestih razreda škole domaćina prikazali su prizore iz života starozavjetnih osoba. Na pozornicu je prvi kročio Abraham, a pridružila mu se i žena Sara. Zatim je Mojsije odjeven u bijeli plašt i s bambusovim štapom u ruci zadrhtao pred silinom "Božjega glasa" i plamenom gorućeg grma prikazana na platnu.


Jakov se Izrael borio s anđelom. David je pobijedio Golijata uz zvuke bubnjeva i borbenog marša. Nakon njih na improvizirani tron na pozornici popeo se njegovo veličanstvo Salomon sa svojom svitom, čuvarima i robovima i pravedno presudio dvjema nesretnim ženama.


Nakon ovih zanimljivih skazanja don Ivan Čotić, dekan konkatedralnog dekanata pozdravio je sve nazočne zahvalivši se posebno gosp. Martinu Olujiću, ravnatelju škole na ustupljenim prostorima škole. Istaknuo je činjenicu kako su se učenjem vjeroučenici na poseban način obogatili jer su došli do novih saznanja o Bogu, a to je pravo bogatstvo.


Uslijedio je pisani test. Dok su voditelji ekipa ispravljali testove djeca su se počastila sendvičima i sokovima uz pjesmu VIS - Izidor i animaciju volontera. Nakon prvih, privremenih rezultata slijedila je igra otkrivanje slika, pa skidanje fotografija s konopa - igra spretno, sretno. Četvrta igra je bila igra ADCD pitanja. Uslijedila je igra izbaci uljeza. Uz sljedeću igru, igru pitanja u balonu bilo je smijeha do suza. Naime, s pozornice su natjecatelji morali trčeći doći do balona u publici, uzeti ga, probušiti kako bi došli do pitanja na koje su trebali odgovoriti. Pojedincima je bio veliki problem pronaći način kako puknuti balon.


Brže-više je bila završna igra, igra u kojoj su kapetani ekipa u 60 sekundi usmeno trebali odgovoriti na što više postavljenih pitanja. Nakon svih sedam igara župe Materinstva BDM (Brda A) i sv. Andrije (Sućidar A) imale su isti broj bodova, pa se pristupilo postavljanju rezervnih pitanja. Pobijedila je ekipa sa Sućidra koju je pripremao don Ivo Bezina, župni pomoćnik. Druga je bila ekipa Brda A i treća Brda B. Dvostruke osvajače medalja je pripremao župnik don Darko Matijević. Prve tri ekipe su dobile vrijedne nagrade kao uspomenu uz izvrstan rezultat koji su postigle.


Nakon natjecanja, igre i druženja svi su se vjeroučenici, voditelji i volonteri počastili kolačima koje su donirale dvije pekare sa Sućidra. Napravljena je i anketa prema kojoj se više od 70% djece izjasnilo da će se i dogodine prijaviti za sudjelovanje u natjecanju, što neće ovisiti samo o njima nego i o njihovim župnicima i vjeroučiteljima župnog vjeronauka.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.