Nagradni izlet najuspješnijih ekipa na vjeronaučnoj olimpijadi i natjecanju iz vjeronauka

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je u subotu 21. ožujka  nagradno putovanje za sedam najbolje plasiranih ekipa iz osnovne i četiri najbolje ekipe iz srednje škole na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi koja je održana 19. veljače ove godine u Zdravstvenoj školi u Splitu.




Nakon kraćeg zaustavljanja na odmorištu Krka, nagrađeni olimpijci i njihovi mentori nastavili su putovanje prema Zadru, gdje ih je dočekala s. Viktorija Gadža koja im je bila vodič i domaćin. Pod njenim vodstvom obišli su katedralu sv. Stošije i vidjeli znamenite vrijednosti poput galerije, korskih klupa, rekonstruiranu ranokršćansku krstionicu, kriptu, oltar, sakristiju i ostale dragocjenosti koje ovu trobrodnu romaničku građevinu čine posebnom. Katedralu na pročelju krasi ruža, ali ipak, najljepša ruža koja je kroz trnje mučeništva dosegla svoju izvanrednu ljepotu je sv. Stošija koja se kao mučenica prikazala Kristu.
Vjera je na ovim prostorima podizala mnoge spomenike i crkve. Jedna od njih je crkva sv. Marije koja pripada ženskom benediktinskom samostanu koji je osnovala plemkinja Čika. U sklopu benediktinskog samostana crkve sv. Marije nalazi se jedna od najvrijednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvanu Zlato i srebro Zadra. Kroz blago, koje su sačuvale sestre benediktinke, provele su ih s. Ceclija Kero i s. Marija Sikirić. Divna djela ljudskih ruku, svjedoče da je svaki rad u suradnji sa Stvoriteljem neprocjenjivo blago, posebice ako ruke, poput relikvijara u obliku ruku svetaca koji su izazvale  posebnu pozornost, budu uvijek u položaju molitve i blagoslova.
Uslijedilo je razgledavanje bogate spomeničke baštine. Posebnu pozornost privukla je župna crkva sv. Šimuna koja je poznata po srebrnoj škrinji sv. Šimuna iz 1380. godine. O vrijednosti škrinje i same crkve govorio je g. Anđelo Travica i pri tom potaknuo mlade izletnike da, promatrajući zlatarsko djelo velike vrijednosti, poput starca Šimuna, uvijek imaju Isusa u rukama i da u Njemu prepoznaju Otkupitelja svijeta. Pred otvorenom rakom sv. Šimuna  euharistijsko slavlje predvodio je predstojnik  Ureda don Josip Periš. U nadahnutoj propovijedi pozvao je mlade da evanđeoske vrijednosti ugrade u život i stalno nastoje ispraviti  sliku koju imaju o Bogu. "Koliko god Isus i danas bio osoba razmimoilaženja, ne trebamo se bojati svjedočiti i kako bi On bio norma, ključ i smisao našega života. U protivnom, može se dogoditi da uz obilje znanja ne budemo vjernici", poručio je don Josip.
Nakon zajedničkog ručka mladi su se okupili pokraj Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, na mjestu odakle se pruža pogled na zadarski kanal i otoke i s kojeg smo ponijeli mnoštvo fotografskih zapisa.


Sve u želji da ovo nagradno putovanje bude duhovna izgradnja, na programu izleta bio je i posjet Ninu, malom gradiću u kojem na svakom koraku progovara burna povijest kroz vremena očuvanja vjere i slobode, a sve uz zaštitu nebeskih zaštitnika sv. Anselma i sv. Marcele. Program je uključivao i posjet župne crkve sv. Anselma s riznicom crkvene umjetnosti.  Petar Magaš upoznao je mlade kako je sv. Anselmo bio jedan od 72 Kristova učenika koji je došao u ninske krajeve propovijedati i širiti kršćanstvo, a Marcela, napomenuo je  prema predaji, bila je domaćica u kući Marte, Marije i Lazara. Moći kršćanskih navjestitelja, prvih vjesnika kršćanstva na ninskom području, pozivaju na naviještanje i življenje vjere, ali i na osjećaj ponosa što je to upravo mjesto središte hrvatstva. Povratak na izvore kršćanstva oživjeli su sudionici izleta ulaskom u crkvu sv. Križa, koja je poznata kao najmanja katedrala na svijetu. Prisjetili su se da šesterostrana kamena krstionica kneza Višeslava potječe iz Nina, a kao vrijedan sakralni spomenik predstavlja "živog svjedoka" pokrštavanja Hrvata. Puni dojmova viđenog i doživljenog, izlet je priveden kraju povratkom svih sudionika nagradnog izleta svojim domovima gdje ih sada čeka svjedočenja, kako bi bili "živi svjedoci" u svojim sredinama.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.