×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 1609_pripravnici is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 1609_pripravnici is expected to be a path relative to the image base folder specified in the administration back-end.

Redoviti stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je 17. rujna 2016. u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, na temu "Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita". Na skupu je sudjelovalo dvadeset pet vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija, a najveći broj vjeroučitelja pripravnika koristi mjeru za poticanje zapošljavanja, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Nakon kratke molitve, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. sc. Josip Periš prigodnim riječima pozdravio je sudionike skupa, a potom održao prvo predavanje na temu "Duhovno-vjernički identitet vjeroučitelja pripravnika". Istaknuo je da je školski vjeronauk samo jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, dakle, bitno crkveni čin, ali ujedno i proces koji izgrađuje Crkvu. Stoga je pozvao vjeroučitelje na ozbiljno i odgovorno obavljanje vjeroučiteljske službe, uključivanje u crkvenu zajednicu te trajno usavršavanje i rast u različitim dimenzijama: općeljudskoj, duhovno-vjerničkoj, teološkoj, didaktičko-metodičkoj i psiho-pedagoškoj. Predavač je posebno naglasio važnost osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, stavljajući naglasak na njegovu trostruku dimenziju: biti, znati i znati činiti.

Drugo predavanje na temu "Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita" održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, u kojem je upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja te sa svim relevantnim informacijama vezanim za stažiranje i polaganje stručnog ispita. Osobito je istaknula razliku u modelu i intenzitetu programa stažiranja koji ovisi o tome je li pripravnik u radnom odnosu ili se stručno osposobljava bez zasnivanja radnog odnosa. Vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore potaknula je na ustrajan i marljiv rad kroz svakodnevno pripremanje za nastavu i prihvaćanje svih obveza koje donosi vjeroučiteljski poziv.

Nakon stanke uslijedile su pedagoške radionice, na temu "Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave", koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu i viša savjetnica Sabina Marunčić. Vjeroučitelji su u manjim skupinama promišljali o didaktičkim varijablama u planiranju i programiranju te o različitim vidovima praćenja nastavnog sata s obzirom na sadržajnu, didaktičko-metodičku i komunikacijsku razinu. Na kraju pedagoške radionice pokušali su osvijestiti koje elemente svoga rada trebaju razvijati i koje kompetencije trebaju stjecati i unaprjeđivati.

{gallery}1609_pripravnici{/gallery}

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovnu i srednju školu održano je 23. ožujka 2021. godine. Zbog ...
Dana 16. veljače 2021. godine održano je školsko natjecanje iz vjeronauka za osnovnu i srednju školu. Na natjecanju su ...
U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i ...
Iz tiska je izišao novi, 27. broj "Svjedoka", godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. ...
Iscrpljena dugom i teškom bolešću te potpuno predana u volju Božju, dana 13. studenoga 2020. u 50. godini života blago ...
Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je u srijedu 8. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu ...
U Katoličkom domu u Kaštel Novom, u utorak 23. lipnja, održano je predstavljanje društvene igre „Znak pobjede“ ...