Proslava 25. obljetnice vjeronauka u školi

Vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika Katehetskog ureda don Josipa Periša, svečano su 22. listopada obilježili 25. obljetnicu uvođenja katoličkoga vjeronauka u hrvatski odgojno-obrazovni sustav.

Vrhunac proslave bilo je zahvalno euharistijsko slavlje koje je, u župnoj crkvi svetog Jeronima u Kaštel Gomilici, predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić u zajedništvu s don Josipom Perišem, mjesnim župnikom don Antom Čotićem te okupljenim vjeroučiteljima i ravnateljima. Svečano je bogoslužje svojim pjevanjem uveličao dječji župni zbor pod vodstvom vjeroučiteljice Natalije Burazin i vjeroučitelja Marija Žuvele.

U nadahnutoj homiliji vjeroučitelji su dobili poticaj za ostvarivanje plemenitog, privlačnog i zahtjevnog poslanja i ohrabrenje za rad na jačanju statusa vjeronauka u školama. Nadbiskup Barišić se posebno osvrnuo na početke ponovnog uvođenja vjeronauka u škole i iskazao divljenje svim vjeroučiteljima. „Bili su to blagdanski dani kada je nova dimenzija prožela školu i društvo. Uza sve poteškoće u organizaciji bili ste svjesni da Crkva nije organizacija nego živi organizam kojemu je glava Krist. Posijali ste sjeme ljubavi. Danas zahvaljujem svima vama jer ste roditelji tolikim generacijama“, naglasio je nadbiskup. Govoreći o početcima ulaska vjeronauka u javni školski sustav, mons. Barišić je izrekao posebne riječi zahvale pok. nadbiskupu Anti Juriću, pok. pomoćnom biskupu Petru Šoliću, prvom predstojniku Katehetskog ureda pok. don Srećku Beziću i mnogim pokojnim vjeroučiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije koji su u tim trenutcima dali svoj dragocjeni doprinos.

Fotogalerija: Gabrijel Kamber

Koristeći sliku smokve iz evanđelja, nadbiskup je pozvao vjeroučitelje da u vremenu nasilja prirode i nasilja čovjeka slijede Isusa Krista – vjeroučitelja nad vjeroučiteljima i po njegovu primjeru čitaju znakove vremena. „Mladima treba svjedočiti ljubav. Oni su ta „smokva“ koja treba strpljivost. Nemojte ih otpisati i tako im uzeti budućnost. Strpljivo se zalažite za vjeroučenike i dajte im nove prilike i onda kada ih 'gospodar' odbaci“, poručio je vjeroučiteljima.

Nastavkom proslave oko stola okrjepe i zajedništva vjeroučitelji su još jednom pokazali važne osobine koje ih trebaju krasiti, a to su: razvijen senzibilitet prema zajednici i sposobnost uspostavljanja pozitivnih međuljudskih odnosa. Na to su upućivale i riječi predstojnika don Josipa Periša i nadbiskupa Marina Barišića koji su se, u prigodnim svečarskim govorima, zahvalili svim vjeroučiteljima, a posebice umirovljenicima, na kvalitetnom radu koji Splitsko-makarsku nadbiskupiju čini prepoznatljivom.

Proslava ove obljetnice potvrdila je veličinu i važnost poziva vjeroučitelja i osvijetlila put poslanja po kojem bi vjeronauk u većoj mjeri postao dijelom cijele naše Crkve i kulture. Svoje molitve vjeroučitelji su stavili u zagovor svetog Ivana Pavla II. osjećajući njegov blagoslov i poziv na izgradnju žive Crkve koja traži nove oblike svjedočenja kako bi na prikladan način odgovorila na izazove sadašnjega trenutka.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.