Izišao 23. broj „Svjedoka“

Iz tiska je izišao novi, 23. po redu „Svjedok“ - godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. I ovaj najnoviji broj donosi mnoštvo korisnih materijala na 144 stranice.

„Svjedok“ je prepoznatljiv po svojoj strukturi, ali uvijek nov po svojim sadržajima koji imaju svoju znanstvenu, stručnu, dokumentarnu i praktičnu vrijednost. Na taj se način „Svjedok“ iz godine u godinu nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra, među samim splitskim vjeroučiteljima pa i šire, ali i prema vani, u školskim zbornicama i knjižnicama. On je javna iskaznica djelovanja i života Katehetskog ureda i vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije. Između ostaloga, dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Uloga medija u odgoju i obrazovanju djece i mladih“ i „Evanđelje milosrđa u nastavi vjeronauka“.

U uvodniku, nadahnutom naslovnicom koja prikazuje logo Godine milosrđa, poziva se vjeroučitelje da u svom radu i poslanju budu svojim učenicima trajni i vidljivi odraz Lica Božjeg milosrđa.

Nakon uvodnika uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju on, prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, upućuje svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem. U ovogodišnjoj poruci nadbiskup sve pastirski poziva i potiče na odgoj u milosrđu i za milosrđe.

U rubrici stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja s nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen uvijek aktualnoj temi uloge medija u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Tako se može pročitati o medijima općenito, njihovoj sveprisutnosti u današnjem životu, njihovu utjecaju na školsku populaciju i na formiranje vrijednosti mladih, ali i praktične smjernice kako suvremene medije koristiti i primjenjivati u nastavi vjeronauka. Drugi stručni skup bio je posvećen govoru o milosrđu, osobito kroz prizmu vjeronauka u školi. Tako se mogu pročitati vrijedni članci o odnosu Božjeg milosrđa i Božje pravednosti u Svetom Pismu, kao i u socijalnom nauku Crkve. Objavljeni su i glavni naglasci iz pedagoških radionica znakovita naslova: „Milosrđe kao sadržaj i metoda vjeronaučne nastave“.

U rubrici statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za učenike s teškoćama u razvoju. U ovoj tekućoj 2016./2017. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 95,83 %, a u srednjim školama 93,29 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u centrima za učenike s teškoćama. Radi se o podatcima koji imaju vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. U ovom broju objavljena su tri vjeronaučna modela za osnovnu školu (IV. nastavna cjelina VIII. razreda: Katolička Crkva i kršćanstvo u Hrvata) i dva vjeronaučna modela o savjesti za III. razred srednje škole. Slijedi potom posebni prilog o znakovnoj komunikaciji učenika oštećenog sluha.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama, te osobna iskustva i promišljanja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama te osobito likovnim radovima učenika iz natječaja „Djeca Oca milosrđa“ koja nisu uvrštena u objavljeni zbornik učeničkih radova.

„Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u PDF formatu na mrežnim stranicama Katehetskog ureda.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...