Međubiskupijski susret maturanata

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je 1. travnja u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Humcu osamnaesti po redu susret vjeroučenika završnih razreda srednje škole iz južnih hrvatskih nad/biskupija. Tim hodočašćem vjeroučenici su željeli zahvaliti Bogu, svojim roditeljima i profesorima koji su im bili podrška i pomoć tijekom njihova srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.
Na susretu je sudjelovalo oko 2650 maturanata (u 53 autobusa) s njihovim vjeroučiteljima i profesorima među kojima je najbrojnija bila skupina iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Prije početka euharistijskog slavlja gvardijan humačkog samostana fra Dario Dodig pozdravio je sve nazočne te izrazio dobrodošlicu i radost što je franjevačka zajednica na Humcu već osmu godinu zaredom domaćin tog susreta. Zatim je u kratkim crtama predstavio važnost humačkog samostana za vjerski i kulturni život toga dijela Hercegovine u kojemu se nalazi bogati knjižni fond s preko 20 tisuća naslova, umjetnička galerija s radovima poznatih slikara i kipara te najstariji muzej u Bosni i Hercegovini u kojem se uz brojne vrlo vrijedne eksponate čuva Humačka ploča, najstariji pisani spomenik u Bosni i Hercegovini iz 10. stoljeća. Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij Bosne i Hercegovine biskup Tomo Vukšić. U homiliji se obratio maturantima povlačeći paralelu njihova dolaska na Humac s Isusovim ulaskom u Hram iz evanđeoskog odlomka. Premda su na vjeronauku puno toga mogli naučiti o vjeri, to nije dovoljno za buduće korake, poručio je biskup, već treba zauzeti osobni stav prema Isusu. Naglasio je također važnost svakodnevne i ustrajne molitve, a na osobit način molitve zahvaljivanja. U nastavku homilije biskup se osvrnuo na pojavu odlaska mladih iz svoje zemlje te pozvao sve da, koliko je to moguće, djeluju među svojima, u svojoj zemlji jer se „najviše voli ono što je najteže".

U nastavku euharistijskog slavlja učenici Pomorske škole iz Splita, zajedno sa svojim vjeroučiteljima Stipom Čekom i Hrvojem Petrušićem, izrekli su kratke i sadržajne molitve vjernika. Zbor srednjih škola iz Imotskog pod vodstvom vjeroučitelja Josipa Domazeta animirao je sve glazbene trenutke susreta okrunjenog euharistijskim slavljem. Kao i svake godine, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš uime svih maturanata uručio je novčani dar gvardijanu samostana za potrebe školovanja jednog siromašnog maturanta s Humca. Svi nazočni tu su gestu ispratili snažnim pljeskom, pokazujući time koliko drže do solidarnosti prema svojim vršnjacima. Na kraju mise don Josip Periš također je uime organizatora uputio svima riječi zahvale, izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odaziva i dostojanstvenog sudjelovanja na euharistijskom slavlju.

Nakon misnog slavlja druženje maturanata nastavilo se sve do večernjih sati u Mostaru i Međugorju. Da su vjeroučenici otvoreni milosnim zrakama s neba, mogli su se uvjeriti svi koji su ih promatrali u dugim redovima za sv. ispovijed, susretali u dvorištu samostana, s krunicom u ruci po kamenjaru Brda, na koljenima ispred Gospina kipa. Tko vjeruje u naše mlade, taj uviđa kako je moguće spojiti njihov razigran, ponešto „otkačen“, duh s iskrenom kršćanskom pobožnošću i povjerenjem u Onoga koji nas je privukao „konopcima ljubavi“ na ovaj susret, na hodočašće zahvale.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za četvrtu vazmenu nedjelju.
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...