Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama

U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje održan je 22. travnja 2017. godine redoviti godišnji međubiskupijski stručni skup za predškolske odgojiteljice u vjeri na temu: „Dijete i duhovnost“.

U Velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu okupilo se osamdesetak odgojiteljica u vjeri s područja pet južnih biskupija kako bi promišljale o važnosti duhovne dimenzije u cjelovitom odgoju djece rane i predškolske dobi. A ključni preduvjet za otkrivanje i prepoznavanje sposobnosti djeteta za duhovnu dimenziju jest duhovnost odgojitelja koji prihvaća i živi vrijednosti Evanđelja u svakodnevnom životu. Tema o kršćanskoj duhovnosti skladno se uklopila u Vazmenu osminu u kojoj slavimo Kristovo uskrsnuće, izazivajući sve prisutne na promišljanje o temeljima svoje vjere.

Stručni skup započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U prigodnoj homiliji, tematizirajući dobro poznate događaje o Isusovu uskrsnuću i ukazanju apostolima, don Josip je istaknuo da se Isus mogao i puno spektakularnije ukazati. No, i u pobjedi je ostao skroman i ponizan, baš kao što je i živio jer vjera nije plod spektakla, nego se rađa u ljudskom srcu. Stoga se Isus ukazuje, nastavio je don Josip, samo onima koje susret s njim potpuno mijenja i rađa novom dimenzijom svega onoga što su ranije vidjeli i čuli. Tako osnaženi Duhom, Isusovi učenici čine sve ono što je i Isus činio, unatoč osporavanjima i progonima. „I vama će osporavati zadaću odgoja u vjeri“, kazao je don Josip odgojiteljicama, zaželjevši im da osnaženje s ovog stručnog skupa pretoče snagom Duha u svoje obitelji i radna mjesta te hrabro, poput apostola Petra i Ivana, svjedoče u suvremenim hramovima da je Isus Krist smisao i temelj našeg života.

U radnom dijelu stručnog skupa, koji je uslijedio nakon kraće stanke, predavanje na temu „Duhovnost odgojitelja u vjeri“ održao je prof. dr. Mladen Parlov, profesor dogmatske teologije i teologije duhovnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U uvodnom dijelu predavanja prof. Parlov je najprije razjasnio pojmove duhovnosti, religioznosti i nutarnjeg života, istaknuvši da je u kršćanskom smislu duhovan onaj u kome prebiva Duh Sveti te da je kršćanski duhovni život ponuda sudjelovanja u božanskom životu, poziv za dioništvo u Bogu, po Duhu Svetome koji u nama „kleše“ Isusa Krista. Cilj kršćanskog života je produhovljenje čovjekova uma, volje, osjećaja, tijela, jednom riječju, čitavog čovjeka. Potom je izložio i elaborirao značajke katoličke duhovnosti koja je, prema riječima  predavača, kristocentrična, euharistijska, svetopisamska, ekleziološka, marijanska i papinska. „Biti odgojitelj u vjeri“, nastavio je prof. Parlov, „osobit je privilegij jer djeca koja su vam povjerena Božja su djeca.“ Odgojitelj u vjeri otvara djetetu put prema transcendentnom, prema Bogu. Stoga je najvažnija osobina odgojitelja - biti svjedok, prožet Kristom, a najvažniji sadržaj odgoja - ljubav, zaključio je don Mladen.

U dugom dijelu stručnog skupa upriličene su i održane dvije pedagoške radionice. Prvu, na temu „Elementi duhovnosti Karmela Božanskog Srca Isusova u radu s djecom rane i predškolske dobi“, održale su odgojiteljice Maja Kaštelančić Perišić i Danijela Dujmović Šućur. U sadržajno bogatoj i metodički raznovrsnoj pedagoškoj radionici voditeljice su predstavile bl. Mariju Tereziju od sv. Josipa i elemente duhovnosti Karmela Božanskog Srca Isusova koji su ugrađeni u vjerski odgoj djece rane i predškolske dobi.

Drugu radionicu, pod naslovom „Franjevačka duhovnost u predškolskom vjerskom odgoju s naglaskom na Franjinu radost“, vodile su odgojiteljice s. Ljilja Stipić i Tihana Del'Orco. Cilj ove radionice, sukladno naslovu, bio je osvijestiti Franjinu radost i potaknuti odgojiteljice u vjeri na radost življenja u duhu sv. Franje. Nakon kraćeg izlaganja o Družbi sestara Franjevki od Bezgrješne sa sjedištem u Šibeniku, Majci Klari Žižić, njihovoj utemeljiteljici i sv. Franji Asiškom, voditeljice su predstavile niz aktivnosti na temu radosti. Osobitu pozornost plijenio je igrokaz o sv. Franji i životinjama koje su izvele odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Brat Sunce iz Podstrane.

Kratak plenarni susret svih sudionika u Velikoj dvorani KBF-a bio je posljednja točka stručnog skupa za odgojiteljice u vjeri. To je bila ujedno i prilika za izražavanje zadovoljstva zbog ljepote druženja i rada te razmjene iskustava i ideja koju su iskoristili i sudionici i organizatori. Kako i ne bi, kad je angažirano i radosno sudjelovanje u stručnom usavršavanju najbolja motivacija i nadahnuće i jednima i drugima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.