Nadbiskup Barišić primio najbolje ekipe vjeronaučne olimpijade

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 19. svibnja, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi održanoj 2. ožujka u Osnovnoj školi „Bijaći“ u Kaštel Novom, postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama za osnovnu i srednju školu. Učenike su pratili njihovi mentori i ravnatelji škole.

Među osnovnoškolskim ekipama prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Sućidar“ iz Splita pod vodstvom mentora don Ivana Čotića. Drugoplasirani su bili učenici Osnovne škole „Zmijavci“ s mentoricom Andrijanom Bagarić, a treće mjesto osvojili su natjecatelji Osnovne škole „Ostrog“ iz Kaštel Lukšića s mentoricom Anom Biliškov. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je III. gimnazija Split pod vodstvom mentorice Ane Gelo, druga je bila Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ s mentorom don Matom Brečićem, a treće mjesto osvojila je splitska V. gimnazija s mentorom Antom Majićem.

U međuvremenu je u Topuskom, od 5. do 7. travnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali zavidno zvanje na temu „Misijska djelatnost Crkve“. Naime, u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojili su učenici OŠ Sućidar iz Splita sa 88 bodova od 100. Mentor im je bio župnik don Ivan Čotić, a sudjelovali su učenici Ivan Perić, Ana Galić, Mira Galić, Iva Sablić. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Zmijavci iz Zmijavaca pod vodstvom mentorice Andrijane Bagarić s 84.25 bodova.

Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa III. gimnazije iz Splita (Ivan Gelo, Antonio Krivić, Anamaria Đerek, Katarina Čavka) s 98.75 bodova, a treće mjesto s 91.25 bodova pripalo je Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ iz Splita.

Predstojnik nadbiskupijskoga Katehetskog ureda mr. don Josip Periš u uvodnim riječima predstavio je nadbiskupu pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola te istaknuo kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji veliki uspjeh na državnom natjecanju gdje su apsolutni pobjednici. „Svi kažu važno je sudjelovati, ali znamo da je lijepo i pobijediti“, naglasio je mr. Periš dodavši da natjecanje u vjeronauku nije samo učenje nego rast u zajedništvu. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja na uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Na kraju je posebno zahvalio nadbiskupu Barišiću što je prepoznao veliki trud i uspjeh učenika priredivši za njih svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa nadbiskup Barišić čestitao je ne samo njima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, ali i njihovim obiteljima bez čije potpore ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitku je uputio i članovima državnog povjerenstva za organizaciju natjecanja iz Nadbiskupije. „Kažu 'znanje je imanje'. Ono je veliki kapital, ali ono nije samo imanje nego je 'biti' na nov način. Stoga, znanje koje ste stekli korisno je i poželjno jer vam pomaže širiti horizonte, no još važnije je zajedništvo koje ste gradili“, kazao je nadbiskup. Osvrnuvši se na ovogodišnju temu o misijskoj djelatnosti Crkve izrazio je nadu da im je novostečeno znanje o misijama dalo dodatni poticaj da postanu misionari u svojim životnim prostorima. „Ponosan sam na vas i hvala vam što ste svoju obitelj, župnu zajednicu, školu i Nadbiskupiju predstavili u najboljem svijetlu“, istaknuo je mons. Barišić potaknuvši ih da vrednote koje su upoznali proučavajući građu za natjecanje ugrade u svoj život, a time i u društvo.

Nadbiskup je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, darovao CD Sudajma fest 2017., krunicu i medaljicu s likom sv. Dujma i nadbiskupovim grbom. U ime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalila ravnateljica OŠ „Bijaći“ iz Kaštel Novog gospođa Jadranka Šošić uručivši mu u znak zahvalnosti prigodni dar ogledalo sa svjetionikom.

U nastavku susreta nadbiskup je sve nazočne proveo kroz nadbiskupsku kuću i nadbiskupijske urede koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenici su vidjeli i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.