Održan međunarodni znanstveni skup „Izazovi odgoja u vjeri u suvremenom društvu“

Međunarodni znanstveni skup na temu „Izazovi odgoja u vjeri u suvremenom društvu“ održan je u petak, 26. svibnja, u Franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića u Splitu. Organizatori simpozija su Katedra religiozne pedagogije i katehetike te Katedra pastoralnog bogoslovlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu u suradnji s Teološkim fakultetom Sveučilišta u Ljubljani i Teološkim fakultetom Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II. u Krakovu.

Na cjelodnevnom skupu svoja izlaganja održao je dvadeset i jedan predavač. Uz osmoricu profesora sa splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, sudjelovali su i gosti iz Zagreba, Ljubljane, Krakova, Tarnowa, Passaua i Beča, a kroz svoja predavanja progovorili su o širokom rasponu odgojnih tema. Istog dana predstavljen je i Zbornik radova s ovog skupa.

Na otvaranju skupa prigodnu riječ uputio je prof. dr. sc. Anđelko Domazet, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta koji je kazao kako je želja organizatora bila osvijetliti ključne izazove vjerskog odgoja i obrazovanja koje susrećemo u suvremenom društvu. Istaknuo je kako se te izazove ne može odvojiti od opće situacije u društvu i svijetu te trendova kao što su slabljenje škole u njenoj zadaći prenošenja znanja i vrijednosti, porast individualizma u obiteljskom životu, sve češće rasprave u vezi s iskustvom roditelja, kriza autoriteta i tradicije i sl. Poželio je da sudionici skupa rasvijetle neke aspekte ove kompleksne teme te da sve one kojima je povjerena zadaća odgoja potaknu na bolje razumijevanje izazova koji stoje pred odgojem danas.

U ime akademske zajednice sve sudionike pozdravio je prof. dr. sc. Boris Maleš, prorektor za studente, studentski standard i sport Sveučilišta u Splitu. Govoreći o kompleksnosti teme ovog skupa naglasio je da odgoj djece nije povjeren samo roditeljima ili samo stručnjacima, već je to sustav koji se međusobno prožima. Izrazio je nadu da će prisutni iz ovog simpozija izvući korisne smjernice po pitanju odgoja i obrazovanja mladih.

Nakon pozdravnih riječi uslijedila su izlaganja: doc. dr. sc. Ante Akrap (Split) „Odgajati u dijalogu s Bogom i ljudima. Temeljne značajke filozofije odgoja Martina Bubera“; izv. prof. dr. sc. Alojzije Čondić (Split) „Pastoral i migracije“; izv. prof. dr. sc. Ivan Bodrožić (Zagreb) „Skrb Crkve oko cjelovitog školstva u vremenu seobe naroda u 5. i 6. stoljeću“; prof. dr. sc. Mladen Parlov (Split) „Marulićev prijedlog kršćanskog odgoja“; izv. prof. dr. sc. Jadranka Garmaz i dr. sc. Angelina Gašpar (Split) „Odgoj za milosrđe – komparativna analiza papinskih diskursa“; mr. sc. Josip Periš i Sabina Marunčić, prof. (Split) „Društveni angažman vjeroučitelja laika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji“. U drugom bloku predavanja izlagali su: mr. sc. Ivica Jurić (Split) „Pokreti i zajednice u župi instrumenti formacije i evangelizacije“; doc. dr. sc. Domagoj Runje (Split) „Vjerski odgoj djece u Knjizi Postanka“; dr. sc. Emanuel Petrov (Split) „Odgoj za stid prema učenju Ivana Pavla II.“; prof. dr. sc. Józef Stala (Krakow, Poljska) „Vjersko naslijeđe ili prekid s tradicijom?“; prof. dr. sc. Elżbieta Osewska (Tarnow, Poljska) „Ljepota vizualne umjetnosti kao put prema Bogu“; prof. dr. sc. Stanko Gerjolj (Ljubljana, Slovenija) „Holistički pristup i iskustveno poučavanje vjere“; izv. prof. dr. sc. Andrej Šegula (Ljubljana, Slovenija) „Krizmana kateheza kao pastoralni izazov u Sloveniji“.

U poslijepodnevnom dijelu programa održana su predavanja: doc. dr. Mateja Cvetek (Ljubljana, Slovenija) „Dječje razumijevanje religijske priče u ovisnosti o stupnju razvoja njegovih emocionalnih kompetencija“; izv. prof. dr. Robert Cvetek (Ljubljana, Slovenija) „Uloga traumatskih događaja u iskustvu vjere, duhovnosti i egzistencijalnim pitanjima“; doc. dr. Barbara Simonič (Ljubljana, Slovenija) „Izazovi za empatijsko roditeljstvo i temelje religijskog iskustva nakon rastave“; doc. dr. Saša Poljak Lukek (Ljubljana, Slovenija) „Discipliniranje djece u rastavljenim obiteljima: Proces promjene u obiteljskoj terapiji“; doc. dr. Nataša Rijavec Klobučar (Ljubljana, Slovenija) „Transformacijsko učenje kroz promjene u obitelji u svjetlu vjerskog obrazovanja“. Nakon rasprave i stanke izlagali su: as. dr. Drago Jerebic (Ljubljana, Slovenija) „Uloga katoličkih zajednica u stvaranju slike o milosrdnom Bogu“; dr. sc. Sara Jerebic (Ljubljana, Slovenija) „Nasilan odgoj u ime vjere“; mag. Tanja Valenta (Ljubljana, Slovenija) „Gubitci u djetinjstvu, njihov utjecaj na (religiozni) život odrasle osobe i njihovo razrješavanje putem relacijske obiteljske terapije“; prof. dr. sc. Hans Mendl (Passau, Njemačka) „Vjeronaučna didaktika u uvjetima pluralnosti“; dr. Viera Pirker (Beč, Austrija) „Fluidni i krhki, ili između: Kršćanski identitet u krizi?“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.