Izišao Zbornik dječjih radova „Na ramenima moga tate“

U povodu Godine očinstva Splitsko-makarska nadbiskupija putem Katehetskog ureda pokrenula je natječaj literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola o temi „Na ramenima moga tate“. Plod toga rada je zbornik učeničkih radova koji je upravo izišao iz tiska. U natječaj su se osim vjeroučitelja uključili i drugi nastavnici sa svojim učenicima iz škola diljem Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Što ima ljepšega očevima nego podići svoje dijete na ramena zahvalno ga prikazujući Ocu nebeskom, ali i pokazujući čitavome svijetu. Što ima dražega djetetu nego s visina očevih ramena gledati svijet oko sebe, s punim povjerenjem u sigurne ruke i korake onoga koji mu je darovao život“, ističe splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u predgovoru Zbornika.

U zborniku su ponuđena dječja srca u njihovim riječima i likovnim izričajima o zemaljskim i duhovnim očevima te o Ocu nebeskome. „Radovi su to puni nježnosti, zahvalnosti i iznimnih zapažanja izgleda, navika i brižnosti njihovih očeva koji su im uzor u djetinjstvu, sigurna luka u mladenačkim traženjima. No, ponekad su izvor gorčine jer očevi nisu znali ispuniti svoje zadaće. Upravo djeca kroz ove radove potvrđuju nezamjenjivu ulogu očeva u obitelji: promatraju ih, željno očekuju, za njih žarko mole i, ono što očevi  ponekad ne vide, čak razumiju. Stoga bismo, prije svega, očevima preporučili da uzmu ovaj Zbornik u ruke, čitaju i razmišljaju o tome koliko je uzvišeno i važno njihovo očinsko poslanje“, poručuje nadbiskup u Predgovoru.

Radovi su podijeljeni u kategorije prema uzrastu od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Različita dob, ali potreba ista. Odnos se mijenja, a želja za očevom prisutnošću ne jenjava. Tata je nezamjenjiv u igri ili zajedničkom obavljanju poslova, u molitvi ili rješavanju domaćih zadataka, a osobito u mladenačkim previranjima kada se, naizgled, putovi razilaze i jedva čeka kada će se ponovno susresti. Zbornik ima ne samo literarnu i likovnu vrijednost, nego je prije svega dječje svjedočanstvo o obiteljskom životu i obiteljskim vrijednostima.

Svečana će promocija zbornika biti u srijedu, 25. listopada u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu s početkom u 19 sati.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, na dan Uskrsa uvečer u pratnji fra Domagoja Runje i ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za Vazmeno bdijenje.