Novi broj Svjedoka

Iz tiska je izišao novi, 24. broj Svjedoka, godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Prepoznatljiv po svojoj strukturi, Svjedok na 148 stranica donosi mnoštvo novih sadržaja i korisnih materijala znanstvene, stručne, dokumentarne i praktične vrijednosti. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj, a koje su ujedno bile i sadržaji nadbiskupijskih stručnih skupova: „Korelacija vjeronauka s Hrvatskim jezikom i književnošću“ i „Izazovi roditeljskog odgoja“. Uvodnik ovogodišnjeg broja na poseban način poziva vjeroučitelje da urone u stvarnost naših kršćanskih obitelji, a osobito naglašava važnost i nezamjenjivu ulogu oca u obitelji. U skladu s time naslovnicu Svjedoka krasi likovno djelo učenice koja je ove godine osvojila prvo mjesto na literarno-likovnom natječaju „Na ramenima moga tate“.

Nakon uvodnika uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju on, prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, upućuje svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem. U ovogodišnjoj poruci nadbiskup, pripremajući Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Solinu 2018. godine pod geslom „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“, poziva sve da otvore vrata svojih obitelji i zavire u školu strpljivosti i ljubavi, zajedništva i molitve, discipline i rada – školu Svete obitelji.

U rubrici stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja s nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen korelaciji vjeronauka s Hrvatskim jezikom i književnošću, a kroz pedagoške radionice na osobit način pristupilo se metodi usmjerenog čitanja kao i njezinoj primjeni u vjeronaučnoj nastavi. Drugi stručni skup bio je posvećen izazovima roditeljskog odgoja kao vjeroučiteljski doprinos u pripremi Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Rubrika statistika donosi statističke podatke o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za učenike s teškoćama u razvoju. U ovoj 2017./2018. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 95,35%, a u srednjim školama 94,18 % učenika. U istoj rubrici nalazi se i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama. Radi se o podatcima koji imaju vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

Nadovezujući se na prethodni broj, u redovitoj rubrici kateheze objavljeni su ogledni vjeronaučni modelu za VIII. razred osnovne škole („Katolička Crkva i kršćanstvo u Hrvata“), kao i dva vjeronaučna modela za I. razred srednje škole. Rubrika učenici s teškoćama u razvoju govori o izazovima s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, kao i ogledni vjeronaučni model s posebnim naglaskom na učenika s teškoćama u razvoju.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama koja su obilježena njihovim iskustvenim izričajem.

Zadnja rubrika donosi kroniku rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama te vrijednim likovnim radovima učenika iz natječaja „Djeca Oca milosrđa“ i natječaja „Na ramenima moga tate“.

Svjedok se svake godine ponovno pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. Svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u pdf formatu na mrežnim stranicama Katehetskog ureda.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za treću vazmenu nedjelju.
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...