Teološko-katehetski program cjeloživotnog učenja za odgojiteljice u predškolskim ustanovama

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije organizira jednogodišnji teološko-katehetski program cjeloživotnog učenja za odgojiteljice u predškolskim ustanovama. Tim povodom, u subotu 17. studenoga 2018. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta održan je preliminarni sastanak 37 prijavljenih odgojiteljica (s područja Splitsko-makarske, Šibenske i Dubrovačke nad/biskupije) s don Josipom Perišem, predstojnikom Katehetskog ureda i prof. dr. Jadrankom Garmaz, voditeljicom programa i pročelnicom Katedre religiozne pedagogije i katehetike.

Nakon pozdrava i molitve, don Josip Periš najprije je zahvalio svim odgojiteljicama na njihovim prijavama, posebno naglašavajući vrijednost njihove unutarnje motivacije i samoinicijative, kao i dodatan napor koji će uložiti slušanjem predavanja i polaganjem ispita. Uz opće upute vezane uz program cjeloživotnog učenja, predstojnik se osvrnuo na sam stručni profil odgojiteljice u vjeri, kao i na važnost njezinog osobnog kršćanskog opredjeljenja. Naglasio je kako je vjerski odgoj integriran u redoviti odgojiteljski rad s djecom.

U drugom dijelu sastanka prof. Garmaz predstavila je okvirni program i sadržaj seminara. Kratko je predstavila svih devet teoloških disciplina koje će odgojiteljice slušati tijekom 18 subota. Praktične vježbe bit će organizirane u vjerskim vrtićima, a uključivat će hospitacije i izradu i izvedbu oglednih priprema.

Na kraju seminara svim polaznicima, koji budu redovito pohađali predavanja i položili ispite, izdat će se posebna potvrdnica (20 ECTS bodova), na temelju koje će dijecezanski biskup službeno dodjeljivati kanonski mandat (missio canonica) pojedinoj odgojiteljici. S kanonskim mandatom odgojiteljica u predškolskoj ustanovi imat će službeno crkveno poslanje i odobrenje za vjerski odgoj.

Odgojiteljice su aktivno sudjelovale na sastanku te nizom konkretnih pitanja još jednom potvrdile svoj osobni afinitet prema vjerskom odgoju. Program teološko-katehetskog doškolovanja započinje 24. studenoga 2018. godine, do kada očekujemo još prijava zainteresiranih odgojiteljica.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.