Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednje škole: pobjednici OŠ „Tučepi“ i klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ Split

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održani su, u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“. Nakon dvije prethodne razine, školskoga i međuškolskog natjecanja, u završnom natjecanju na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Budući da se radi o istoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, na natjecanju su sudjelovale i tri osnovnoškolske i dvije srednjoškolske ekipe iz Hvarske biskupije.

Na početku natjecanja škola domaćin upriličila je prigodni kulturno-umjetnički program koji je započeo pjevanjem državne himne i nekoliko duhovnih pjesama u izvedbi školskoga zbora pod ravnanjem prof. Mirjam Zubanović, a potom su učenici predvodili prigodnu molitvu. U ovom prvom dijelu programa nastupili su i vokalno-instrumentali sastav „Papa band“ iz solinske župe Gospe od Otoka te „Mali čuvari baštine“, učenici četvrtog razreda koji su se predstavili pučkim napjevom.

P2720232Natjecateljima, njihovim mentorima i svim nazočnim gostima riječ dobrodošlice uputila je prof. Vesna Ružić, ravnateljica škole domaćina. Istaknula je kako je čast biti domaćin natjecanju iz vjeronauka te zahvalila svima koji su pomogli pri organizaciji. Izrazila je nadu da će ova olimpijada svima biti poticaj za još veće štovanje hrvatskih svetaca i blaženika koji nam trebaju biti vodilja da bi u ovom suvremenom svijetu i svakodnevnici mogli živjeti svetost na koju smo svi pozvani. Učenicima i mentorima zaželjela je puno uspjeha u ovom natjecanju i daljnjem radu. Okupljene je pozdravio i don Ranko Vidović, župnik solinske župe Gospe od Otoka kojoj škola pripada. Istaknuo je kako je vjeronaučna olimpijada i po sadržaju i po konačnoj svrsi drugačija od svih ostalih natjecanja te da će sudionicima znanje koje su stekli zasigurno pomoći da postanu zreli ljudi i kršćani te ih usmjeriti da žive tako da zadobiju neuveli vijenac slave.

Dobrodošlicu je u ime najmlađeg hrvatskog grada uputio i solinski gradonačelnik gosp. Dalibor Ninčević istaknuvši kako nema boljeg mjesta za promišljanje o hrvatskim svecima i blaženicima od Solina koji je kolijevka kršćanstva u hrvatskom narodu. Učenicima je poručio da su već svi pobjednici te je svima zaželio ugodan boravak u Solinu, gradu prijatelju djece i obitelji. Prigodni govor održao je i splitsko-dalmatinski župan gosp. Blaženko Boban prisjetivši se s ponosom „Turnira kraljice Jelene“, završnog natjecanja iz poznavanja crkvene povijesti u hrvatskom narodu, koje je održano u Solinu 19. i 20. lipnja daleke 1976. godine, okupivši mnoštvo djece iz Nadbiskupije, Domovine i Zapadne Europe. Župan je istaknuo da je ova olimpijada divan produžetak tadašnjeg turnira te pozvao učenike da na istim temeljima naše povijesti, a po uzoru na hrvatske svece i blaženike, nastavljaju graditi svoje živote, obitelji i Domovinu.

Pozdravnu riječ uputio je i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Podsjetio je kako učenici diljem Nadbiskupije ove godine promišljaju i stvaraju na temu „Na koljenima djeda i bake“, a kako se dio njih okupio danas na koljenima „bake hrvatskog naroda“ – kraljice Jelene koja im može puno toga prenijeti o povijesti, ljudskosti i životnoj mudrosti, a i mi, njeni unuci i praunuci, njoj smo došli približiti one koji su zadužili i nas i našu kulturu, Crkvu i društvo, najbolje od Hrvatske, svece i blaženike kojima se ponosimo i koji nas predstavljaju na univerzalnoj razini. Nadbiskup je pozvao djecu i mlade da i oni postanu miljenici i prijatelji Boga i čovjeka.

P2720774Nakon prigodnog programa i pozdravnih riječi uslijedio je program natjecanja. Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš predstavio je sve ekipe te je upoznao natjecatelje s pravilima i tijekom natjecanja. Natjecanje se sastojalo od tri dijela: pisanog testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak?“. Prvom krugu natjecanja, pisanom ispitu znanja, učenici su pristupili pojedinačno, a kao grupa mogli su osvojiti maksimalno 60 bodova. Po završetku testa oko 150 sudionika okrijepilo se hranom i pićem te su pod vodstvom učitelja škole domaćina posjetili župnu crkvu Gospe od Otoka i Gašpinu mlinicu na rijeci Jadro te su na školskom dvorištu, u organizaciji udruge Posejdon, igrali izviđačke igre. Za to vrijeme, članovi Povjerenstava i mentori ispravljali su njihove testove.

Drugom krugu natjecanja pristupile su sve ekipe, a na tomboli su mogli osvojiti 10 bodova koji su se pribrajali već osvojenim bodovima s pisanog testa te se tako dobilo po pet najboljih ekipa iz osnovne i srednje škole. Oni su pristupili završnom krugu natjecanja, kvizu „Tko želi biti Isusov milijunak?“ u kojem su predstavnici svih pet ekipa istovremeno pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti ukupno deset bodova. Na sve tri razine učenici su pokazali visoku razinu pripremljenosti i usvojenog znanja tako da je natjecanje bilo neizvjesno do samoga kraja. Po šesnaest učenika iz osnovne i srednje škole koji su riješili pisani test preko 90% nagrađeni su prigodnim darovima.

P2730362U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić s osvojenim 71 bodom. Drugo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „Zmijavci“ s mentoricom Andrijanom Bagarić (70 bodova), a treće mjesto učenici Osnovne škole „Tin Ujević“ iz Krivodola s mentoricom Slavom Ćelić (68,75 bodova).

P2730352U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice s. Stele Mijić s osvojenih 79 bodova. Drugo mjesto osvojila je III. gimnazija iz Splita s mentoricom Anom Gelo (78,25 bodova), a treće mjesto IV. gimnazija „Marko Marulić“ iz Splita pod vodstvom mentora Nikole Milanovića (65 bodova).

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš čestitao je pobjednicima i zahvalio vjeroučenicima, njihovim mentorima i članovima Povjerenstva. Posebno je zahvalio školi domaćinu, ravnateljici Vesni Ružić i svim djelatnicima škole na izvrsnom programu, odličnoj organizaciji i gostoprimstvu svih sudionika vjeronaučne olimpijade. Svim ekipama podijelio je priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet ekipa nagrađeno je vrijednim darovima.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.