Nagradni izlet najuspješnijih ekipa vjeronaučne olimpijade Splitsko-makarske nadbiskupije

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, organizirao je 23. ožujka 2019. godine jednodnevno putovanje u Zadar i Nin. Izletom je nagrađeno šest najbolje plasiranih ekipa iz osnovnih i pet iz srednjih škola koje su sudjelovale na nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu.

Dolaskom u Zadar učenici, njihovi mentori i članovi Povjerenstva stavili su svoje molitve u ruke sv. Krševana, sv. Šime i sv. Stošije. Potpun doživljaj vrijedne spomeničke baštine pružila je svojim gostoprimstvom s. Viktorija Gadža. Tako su mnogi bili u mogućnosti da iz svoje bogate riznice naučenog gradiva ožive višestoljetnu i burnu povijest grada.

Prvo si posjetili crkvu sv. Šimuna gdje ih je dočekao gospodin čuvat crkve g. Anđelo Gracin. Na mjestu gdje se nalazi neraspadnuto tijelo čovjeka koji je primio Isusa u ruke, olimpijci su otvorili svoja srca s najljepšom korizmenom nakanom: biti Bogoprimatelj. Euharistijsko slavlje predvodio je don Josip Periš. “Ima li ljepše poruke Evanđelja nego one u kojoj Boga možemo zvati svojim Ocem? Naš Otac je dobar, bogat, sinovi su Njegovo najveće bogatstvo. On nas uvijek uvažava i pod cijenu da potrati svoje bogatstvo. On uvijek ide prvi ususret. Pričajte svojim prijateljima o takvom Bogu koji nas ljubi, daje nam slobodu, poštuje našu osobnost i uvijek oprašta“, poručio je don Josip.

Tihi svjedoci vjere podizali su mnoge spomenike i crkve na ovim prostorima. Jedna od njih je i crkva sv. Marije koja pripada ženskom benediktinskom samostanu u čijem se sklopu nalazi stalna postava Zlato i srebro Zadra. S. Anselma Stulić provela je učenike pokraj vrijednih relikvijara, ikona, križića i skulptura naglašavajući da je upravo čovjek, u suradnji sa Stvoriteljem, to neprocjenjivo zlato i srebro.

Potom su se upoznali sa životom sv. Stošije – vjerne zadarske čuvarice. U najvećoj katedrali u Dalmaciji učenici su imali prigodu vidjeti znamenite vrijednosti poput galerije, korskih klupa, rekonstruirane ranokršćanske krstionice, kripte, oltara i ostalih dragocjenosti. Put iz katedrale doveo je učenike do svetog Donata - zaslužnog za njezin trag svetosti na ovim prostorima. Iako u crkvi svetog Donata mnogi provjeravaju zvučne karakteristike, pjesma učenika i vjeroučitelja nije bila provjera nego dvostruka molitva. Ta okrugla predromanička crkva bila je pravi podsjetnik na vječnost i beskonačnost, na susret s Bogom, ali i na međusobni susret koji se nastavio zajedničkim ručkom i šetnjom gradom. Okupljanje pokraj Morskih orgulja i Pozdrava Suncu donijelo je trenutke osluškivanja i divljenja nad onim što nastaje iz Božjeg poziva na suradnju. Ukazujući na iduće odredište, Zadar je pozdravio olimpijce životnom porukom o tome kako je, iako često razaran, svaki put iz ruševina nicao jači, ljepši i bogatiji.

Uslijedio je povratak na izvore kršćanstva i mjesto gdje počinje hrvatska državnost - u grad Nin. Mnogi su se prisjetili Branimirove godine i, po uzoru na pradjedove, povjerili obitelji i Domovinu Isusu Kristu. Posjet župnoj crkvi sv. Anselma s riznicom crkvene umjetnosti bio je još jedan poziv na naviještanje i življenje vjere. Gospodin Petar Magaš govorio je o crkvi koja je za vrijeme hrvatskih narodnih vladara bila ninska katedrala. Trenutak sabranosti mnogi su doživjeli u kapeli Gospe od Zečeva u kojoj se nalazi Gospin kip s božanskim Djetetom na rukama. Diveći se ovoj ljepoti sakralne baštine, učenici su mogli prepoznati najljepšu katedralu koju svatko nosi u sebi.

Crkva svetog Križa, polazište održavanja zanimljive manifestacije Festivala sunca i svjetlosti, bila je zadnje odredište ovog nagradnog putovanja. Svojom arhitekturom upućivala je posjetitelje da u ovom svetom korizmenom vremenu pohite istinskom Suncu. S pjesmom na usnama i nakanom da Krist sjajnije zasja u njima, sudionici su krenuli svojim domovima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom prve godišnjice od osnutka vjeroučiteljskog portala Splitsko-makarske nadbiskupije „Mreže Riječi“ ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu, 23. ožujka 2024. godine održana je godišnja ...
Portal Mreže Riječi predstavlja novu emisiju "Minute za knjigu".
U novom podcastu Mreža Riječi naša suradnica Angelina Gašpar razgovarala je s fra Gabrijelom Jurišićem.
U organizaciji Katehetskog ureda, u subotu 17. ožujka, održan je XXII. susret maturanata Splitsko-makarske ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za petu korizmenu nedjelju.
Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranje za 4. korizmenu nedjelju.