Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, upriličeno je 6. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata. Svetu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju nekoliko svećenika predvođenih predstojnikom Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josipom Perišem. Na misi je sudjelovalo oko stotinu vjeroučitelja.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je naglasio kako je središte Božjeg plana i programa osoba Isusa Krista. „Bog svoju ljubav prema čovjeku očituje u posebnom programu, programu koji zahvaća svu našu ljudsku stvarnost, a u čijem je središtu osoba Isusa Krista“, rekao je Nadbiskup.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, pojasnio je kako Ivanovi učenici i farizeji ne mogu prihvatiti novost Isusove škole. „Isus u svojoj školi donosi Božji plan i program koji je za Ivanove učenike i farizeje potpuna nepoznanica. Ne mogu sebi predočiti milosnu novost evanđelja“. Jedan od načina očitovanja te evanđeoske novosti je u Isusovu odnosu prema postu. „Isus ističe kako ne postoji potreba za postom dok je On prisutan. U Njegovoj prisutnosti utjelovljeno je zahvaljivanje i ostvarivanje vremena radosti. Nakon uskrsnuća kršćani opet započinju s postom, kako bi javno priznali svoju duhovnu potrebu za sjedinjenjem s Kristom te post postaje osobno priznanje vjere u darovanost života“, nastavio je mons. Barišić.

Govoreći o važnosti školskog vjeronauka u poslanju Crkve, Nadbiskup je istaknuo kako vjeronauk svoju puninu ostvaruje tek ako je vjeroučenik u središtu nastave. „Potrebne su nam suvremene metode rada za kvalitetnu izvedbu vjeronaučnih sati. No, nastava vjeronauka je potpuna tek ukoliko u središte svoga djelovanja stavi živote naših vjeroučenika“, ustvrdio je mons. Barišić.

Zaključujući, poželio je svim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima da svoje vjeroučiteljske planove i aktivnosti u novoj vjeronaučnoj godini usklade s cjelovitom životnom reformom Isusa Krista.

Nazočnim vjeroučiteljima se na kraju misnoga slavlja i zaziva Duha Svetoga, a prije samog čina podjele kanonskih mandata, obratio predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš, zahvalivši nadbiskupu na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj pastirskoj riječi. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji će primiti mandat Crkve i zaželio svima ustrajan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini. 34 vjeroučitelja primilo je privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

U duhu crkvenog zajedništva i darovanog poslanja, ugledajući se na Učitelja Gospodina našeg Isusa Krista, svim prosvjetnim djelatnicima želimo blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi ...
Posljednjeg dana hodočašća u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, u petak 5. travnja, ...
Četvrtog dana hodočašća vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije uputili su se u Carcere, u tzv. Franjinu pustinju.
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za drugu vazmenu nedjelju.
Treći dan hodočašća vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije 3. travnja bio je posvećen dolini franjevačkih ...
U drugom danu hodočašća pod nazivom „Pogledajte ruke moje i noge“ (Lk 24, 39) vjeroučitelji Splitsko-makarske ...
U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, na dan Uskrsa uvečer u pratnji fra Domagoja Runje i ...
U suradnji s profesorom fra Domagojem Runjom donosimo razmatranja za Vazmeno bdijenje.