Kaštelanski dekanat

Kaštel Lukšić Kaštel Kambelovac Kaštel Gomilica Kaštel Sućurac Radun - K. Stari Kaštel Stari Kaštel Novi Kaštel Štafilić

Adresa dekanatskog ureda

Dekanatski ured - Kaštel Gomilica

Dekan: don Ante Čotić, st.

Popis župa

Kaštel Gomilica Kaštel Lukšić Kaštel Stari Kaštel Štafilić
Kaštel Kambelovac Kaštel Novi Kaštel Sućurac Radun - K. Stari

O dekanatu

Društvene su se, urbanističke, administrativne i crkvene okolnosti sedam Kaštela, koja su dekanatski bila podijeljena između Solinskog i Trogirskog dekanata, posljednjih desetljeća potpuno izmijenile. Povijesna dioba Kaštela na Donja i Gornja, Trogirska i Solinska, praktično više ne postoji. Sva su Kaštela u novije vrijeme – svih sedam povijesnih mjesta – administrativno jedna urbana zajednica: Grad Kaštela. Daljnji im se programi i planovi, društveni život i suradnja zajednički odvijaju na jedinstvenom gradskom prostoru. I pučanstvo im se posljednjih godina višestruko povećalo. Povijesna su kaštelanska mjesta, sa svojim starodrevnim župama, udvostručila ili, čak, utrostručila svoje stanovništvo.

U svezi s tim je prije deset godina, točnije 12. travnja 1998. godine, na području župe Kaštel-Stari, osnovana nova crkvena zajednica, osma kaštelanska župa, župa Kraljice mučenika u Radunu. U budućnosti se, u skladu s povećanjem broja vjernika u nekim starim kaštelanskim župama, predviđa eventualno osnivanje još jedne ili, pak, dviju samostalnih župa, odnosno župnih područnih zajednica. Sve je to ponukalo nadbiskupa da, "sagledavši društvene i crkvene prilike, poglavito pastoralni rad i suradnju župnika u Kaštelima, odluči osnovati novi Kaštelanski dekanat 2008. godine.". Obavljene su službene konzultacije s Prezbiterskim i Pastoralnim vijećem nadbiskupije, potom s trogirskim i solinskim dekanima, u čijim su dekanatima tradicionalno bile uključene kaštelanske župe (u Trogirskom dekanatu: župe u Kaštel-Lukšiću Kaštel-Starom, Kaštel-Novom, Kaštel-Štafiliću i Radunu; u Solinskom dekanatu: župe u Kaštel-Sućurcu, Kaštel-Gomilici i Kaštel-Kambelovcu) te s kaštelanskim župnicima.

S tim je u vezi 20. studenoga 2008. u Kaštel Lukšiću održan prvi dekanatski sastanak na kojemu su sudjelovali nadbiskup Marin Barišić, pastoralni vikar mons. Drago Šimundža i svi kaštelanski župnici te je za dekana Kaštelanskoga dekanata izabran don Božo Renjić, župnik u Kaštel Gomilici.

Kaštelanski dekanat zasada ima ukupno 8 župa, od toga pet župa iz Trogirskog dekanata: župa Uznesenja Bl. Dj. Marije u Kaštel-Lukšiću, župa sv. Ivana Krstitelja u Kaštel-Starom, župa sv. Petra apostola u Kaštel-Novom, župa Bezgrešnog začeća Bl. Dj. Marije u Kaštel-Štafiliću i župa Kraljice mučenika u Radunu, kao i tri župe iz Solinskoga dekanata: župa sv. Jurja mučenika u Kaštel-Sućurcu, župa sv. Jeronima u Kaštel-Gomilici i župa sv. Mihovila Arhanđela u Kaštel-Kambelovcu.