Župa sv. Petra i Pavla ap. - Kotlenicekotlenice sv petar i pavao

Adresa župnog ureda Bisko: Bisko 42, 21232 Dicmo
Telefon: (021) 812-050

 

Župnik: don Jozo Varvodić

Raspored sv. misa


Nedjeljom:
9.00 sati - Liska
10.00 sati - Kotlenice

Povijest

Župa Kotlenice smještena je na sjevernim padinama Mosora, a ime je dobila po kotlinama koje su smještene između kamenitih brežuljaka. Ovaj su kraj nastavali stari ilirski stočari o čemu govore ostaci njihove utvrde, zvane Gradina. Pređi nekih današnjih obitelji ovdje su živjeli još u 15. stoljeću, kada su 1484. godine Poljičani svom Statutu dodali opis granica te navode Vladavića dubravu. Župa se sastoji od dva sela, Kotlenica, na brdovitom dijelu s više manjih zaselaka, i Liske, pri polju. Nakon oslobođenja od Turaka 1685. godine selo je pripadalo župi Dugopolje. To potvrđuje nadbiskup Cupilli u izvješću svoje vizitacije iz 1718. godine. On kaže da župi Dugopolje pripada crkva Svetog Petra u Kotlenicama, koja je u svoje vrijeme imala zemlje od tri dana oranja, te da župa ima još jedno groblje u Liski.  Kotlenice su postale, zajedno s Likom, samostalna župa 1825. godine. Status samostalne župe Kotlenice su zadržale do 1843. godine, kada im je državna uprava uslijed novčanih pitanja promijenila status župe u status kapelanije. To je potvrdio i Organski dekret 1849. godine, koji u broju 12 izričito govori da će Kotlenice i u buduće biti «izložena kapelanija» ovisna od župe u Dugopolju.

Župna kuća vjerojatno je sagrađena nakon osamostaljenja župe. Već 1893. godine državne vlasti odredile su njezin popravak. Trebalo je dugo čekati dobivanje novca. Konačno je Vjerozakonska zaklada odobrila iznos od 5563 krune i kuća je 1903. godine bila popravljena.  U Drugom svjetkom ratu kuća je bila zapaljena i poslije rata nije se obnavljala. Tek je za ekskurijalnog upravitelja župe don Josipa Delaša, župnika iz Biska (1977.-1989.) sagrađena nova, betonska lijepa kuća s dvoranama u prizemlju i stanom na katu. Kuća je sagrađena na novoj lokaciji, u blizini asfaltne ceste, a zidine stare kuće je srušio i kamen upotrijebio za dogradnju ogradnog zida.

Matična knjiga R od 1900. do 1940. nalazi se u MJU Dugopolje. Nepotpuna godišta parica R, V i U od 1820. do 1940. nalaze se u NAS. Knjige V od 1825. do 1856. i 1858. do 1921., dva sveska, nalaze se u ŽU Bisko.

Godine 1938. u župi je bilo 597 duša, a 2001. godine bilo ih je 197.

Crkve

kotlenice sv petar i pavao1. Župna crkva Svetog Petra i Pavla sagrađena je 1873. godine za župnikovanja don Stipe Šimunića. Crkva je sagrađena od klesanog, četvrtastog kamena na mjestu stare crkve, čiji su temelji otkriveni prigodom uređenja poda sadašnje crkve za župnika don Josipa Delaša 1980. godine. Iste je godine izvršena temeljita obnova cijele crkve i postavljen oltar prema puku ispred velikog, drvenog oltara s kipom sv. Petra. Kada je sagrađena stara crkva nije poznato. Prema gornjem navodu nadbiskupa Cupillija moglo bi se pretpostaviti da je prva crkva postojala i prije dolaska Turaka, koja je obnovljena prije 1718. godine, kada je spominje nadbiskup Cupilli.  Krov sadašnje crkve podijeljen je na tri razine, jedna je iznad lađe, druga iznad svetišta, a treće iznad polukružne apside. Sa strane svetišta nalazi se sakristija, sagrađena od klesanog kamena kao i crkva. Kameni zvonik ugrađen je u pročelje crkve. Zvonik počiva na izduženim otvorima s polukružnim završecima. Piramida zvonika je stepenasto obzidana kamenom. Dijelovi kamenih okvira prozora na lađi vjerojatno potječu od stare crkve.  

kotlenice liska sv luka2. Crkva Svetog Luke je područna crkva u Liski. To je betonska građevina, podignuta poviše sela 1928. godine. Beton je bio loše kvalitete i crkvi je prijetila opasnost urušavanja. Temeljita obnova crkve izvedena je za župnikovanja don Josipa Delaša, kada su sanirani i učvršćeni zidovi te preuređeno svetište. Zidovi su izvana i iznutra nanovo ožbukani. Tom je prigodom postavljen oltar prema puku. Na zidu apside je naslikana Kalvarija, a ispod nje panorama sela, rad svećenika don Ante Škobalja. U zidnoj niši je kip sv. Luke. Zvonik po svom izgledu sliči onomu u Kotlenicama. Završetak u obliku piramide obložen je limom.

kotlenice srce isusovo i marijino3. Kapela Srca Isusova i Marijina je privatna, zavjetna kapelica, koju je sagradila Anđelka Đorđić 1993. godine uz cestu kroz Kotlenice. U kapeli je oltarić s Isusovim i Gospinim kipom.

 

 

 

 

Statistika

2015. godina

 Krštenja 2
 Prvopričesnici -
 Krizmanici 4
 Ženidbe -
 Sprovodi 12