Župa sv. Nikole b. - Metkovićmetkovic sv nikola

Adresa: Zagrebačka 78, 20350 Metković
Telefon: (020) 686-018

Facebook stranica župe: Župa sv. Nikole - Metković

Župnik: don Davor Bilandžić
Župni vikar: don Dino Prkut

Raspored sv. misa

ZIMSKI RASPORED (od rujna do srpnja)

Nedjeljom u 7.00, 9.00, 11.00 i 18.00 sati.
Radnim danom sveta misa je u 18.00 sati. Subotom je sveta misa u 7.30 sati.


LJETNI RASPORED
(od srpnja do rujna)

Nedjeljom u 7.00, 9.00 i 19.00 sati.
Radnim danom sveta misa je u 8.00 sati.

Povijest

Metković se poslije Drugog svjetskog rata naglo razvijao i povećavao stanovništvom  doseljenim iz okolnih sela. Tako je grad rastao i na desnoj obali rijeke Neretve. Župna crkva Svetog Ilije ostala je daleko od novih gradskih naselja, pa je nadbiskup Franić odlučio na desnoj obali Neretve otvoriti novu župu. To je učinjeno  1969. godine. Budući da na području nove župe nije bilo crkve, odlučeno ja da se kupi zemljište i na njemu sagradi kuća sa župnom kapelom i stanom za župnika. Sve se radilo u najvećoj tajnosti, da plan ne bi omela ondašnja vlast. Izvođenje radova bilo je povjereno privatnom poduzetniku Grgi Vekiću, a zamlju za gradnju kuće poklonio je Drago Družijanić, koji je u tim teškim vremenima bio veliki dobrotvor nove župe. Od crkvene strane poslove je vodio župnik iz Vida don Mate Selak.

Kada je prizemlje kuće bilo završeno i velika prostorija, 20 metara duga i 10 široka, uređena za kapelu 29. rujna 1969. godine pomoćni biskup Ivo Gugić blagoslovio je župnu kapelu i proglasio kapelu župnom crkvom novoosnovane župe Sv. Nikole, biskupa. Župa je obuhvaćala cijelo područje Metkovića s desne strane Neretve. Za prvog župnika novoosnovane župe imenovan je don Ćiro Burić, koji je nastavio s radovima na uređenju župne kapele i nadogradnji stana za župnika i za časne sestre. U isto vrijeme uprava provincije Služavki Malog Isusa u Splitu odredila je sestre, koje će voditi domaćinstvo i pomagati u vođenju crkvenog pjevanja i vjeronaučne pouke. Sestre su u početku  stanovale u samostanu Svete Obitelji i svakodnevno dolazile u župu. Radovi na uređenju stana na katu dobro su napredovali i već 1971. godine sestre su se nastanile u župnoj kući. Kasnije je stambeni prostor, za župnikovanja don Filipa Pavića, još više povećan podizanjem postojeće kuće i njezinim produženjem za  vjeronaučnu dvoranu u prizemlju i za stan časnih sestara na katu. 

U župi djeluju dva svećenika, župnik i župni pomoćnik. Godine 1978. župa je počela izdavati, za župnika don Filipa Pavića, župni list Glas sv. Nikole. Do travnja 2003. godine izašla su 193 broja.

Matične knjige počele su se voditi 1969. godine.

Prigodom osnivanja u župi je bilo oko 2.500 duša, a 2001. godine bilo ih je preko 5.000.

Crkve

nikola21. Nova župna crkva sv. Nikole biskupa s pastoralnim centrom „Otac Ante Gabrić“ završena je 2009. Posvećena je 5. prosinca 2009., župnom zaštitniku sv. Nikoli biskupu, a Centar je dobio ime po pokojnom o. Anti Gabriću, Metkovčaninu i misionaru u Indiji. U crkvi su postavljeni novi kipovi izrađeni u naravnoj veličini u Tirolu: kip Srca Isusova, Gospin kip i kip sv. Ante Padovanskog.

Površina crkvene lađe sa svetištem i kapelom Presvetog Sakramenta iznosi 583m². Iznad ulaznih vrata raspoređena su dva pjevačka kora, veći (donji) i manji (gornji). Oltar, ambon, krstionica, veliki mozaik na zidu svetišta koji prikazuje stvaranje svemira s velikim, 3 metra visokim brončanim kipom uskrsloga Krista koji dominira cijelom crkvom te svi vitraji na prozorima, djelo su umjetnika prof. Josipa Bosnića. S prednje strane oltara prema puku nalazi se visoki reljef čudesnog ribolova koji prikazuje Krista na obali jezera i trojicu učenika u lađici kako izvlače mrežu.

2. Kapela Milosrdnog Isusa. U sklopu pastoralnog centra O. Ante Gabrića izgrađena je i kapela posvećena Milosrdnom Isusu. U kapeli se nalaze 3 slike. sv. Faustine i sv. Ivana Pavla II. i Milosrdnog Isusa. Posvećena je 2015. godine, a blagoslovio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Statistika

2015. godina

 Krštenja 56
 Prvopričesnici 61
 Krizmanici 63
 Ženidbe 24
 Sprovodi 24