Naputci za blagoslov obitelji

Nakon blagdana Božića u našim se krajevima obavlja pohod i blagoslov obitelji. Župnici i župni vikari prema rasporedu obilaze vjernike svoje župe i mole zajedno s njima za mir, svjetlo i snagu u kršćanskom življenju.

Ti kratki susreti trebaju se odvijati u duhu zajedništva i ohrabrenja u vjeri te su prilika da se voditelji župa bolje upoznaju sa konkretnom životnom situacijom svojih vjernika i njihovim obiteljima, s radostima i nadama ali i žalostima i tjeskobama koje proživljavaju.

S obzirom na obavljanje blagoslova obitelji važe postojeće upute (Vjesnik Splitsko-makarske nadbiskupije 132 [2011], 305) koje ovdje ukratko iznosimo.


1. Blagoslov i pohod obiteljima obavlja se kako je već uobičajeno u božićnom vremenu. To je vrijeme ozračja mira, darivanja, zajedništva, snažnog duhovnog naboja kada su obitelji zajedno jer škole, fakulteti i mnoge druge ustanove imaju praznike.

Ako se zbog veličine župne zajednice blagoslov ne može obaviti u tih desetak dana, župnici mogu početi i ranije – kao što to neki i čine - i ako nisu završili blagoslov, mogu nastaviti i nakon završetka božićnog vremena, ili obići jedne godine samo jedan dio župe a sljedeće godine onaj drugi dio.


2. S obzirom na priloge važi naputak da se milodari ne uzimaju za vrijeme blagoslova osim u iznimnim pojedinačnim slučajevima. Time se u prvi plan želi staviti duhovnu dimenziju kratkog susreta i molitve sa obiteljima te izbjeći dojam da svećenik obilazi i skuplja novac.

Dakako, župnici će pravovremeno poučiti svoje vjernike da su oni dužni materijalno pomagati svojega svećenika i sudjelovati u uzdržavanju crkve i župnih objekata. Zato će im reći da svoje priloge mogu predati župniku u crkvi ili u župnom uredu, ili ako nisu u mogućnosti to učiniti kroz božićno vrijeme, neka to urade drugom zgodom.


3. Treći je naputak da blagoslov obavlja župnik i njegovi suradnici župni vikar i đakon, dakle oni koji su inače aktivni u župi i koje župljani poznaju, a ne neki treći nepoznati svećenici.

dr. Nediljko Ante Ančić,pastoralni vikar

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...