Pismo na početku korizme u Jubilejskoj Godini milosrđa

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre u Kristu!

“Isusova poruka milosrđa za mene, ponizno kažem, to je najsnažnija Gospodinova poruka” - tako kaže papa Franjo u svojoj knjizi Božje je ime Milosrđe. Svojom bulom Lice milosrđa Sveti Otac je najavio i 8. prosinca 2015. otvorio Sveta vrata – Vrata milosrđa na bazilici sv. Petra u Vatikanu. Ove jubilarne godine Papa je napravio još jedan iskorak te je odredio da mjesni biskupi u svojim katedralama i svetištima otvore Vrata milosrđa kako bi jubilej doista bio blizu svima.

Tako smo 13. prosinca 2015. svečano otvorili Vrata milosrđa na našoj Prvostolnici, a potom i u tri naša marijanska svetišta: u Sinju i Vepricu (20. prosinca 2015.) te u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu (27. prosinca 2015.).

Božje je ime Milosrđe! Milosrđe je prvi Božji atribut. Nema životne situacije iz koje ne možemo izići. Pozvani smo Božje milosrđe uvijek iznova naviještati, s novim zanosom i novim pristupom. Bula Lice milosrđa, kao i knjiga Božje je ime Milosrđe iskustvena su životna razmišljanja pape Franje koja nas vode dublje u otajstvo Božjeg milosrđa pred čije lice želimo ove korizme stupiti skrušena i radosna srca kao pojedinci i zajednica. Želimo da Božje milosrđe nađe svoje mjesto u našim srcima te po nama kršćanima, dobije i društvenu dimenziju.

Draga braćo i sestre, saslušavši prijedloge članova Prezbiterskog i Pastoralnog vijeća naše Nadbiskupije, a kako bismo što bolje duhovno i pastoralno svjedočili Godinu milosrđa, pripravili smo određene prigodne materijale koje ćemo dostaviti svim župama:

 • Prigodna knjižica o sakramentu pomirenja „Dajte, pomirite se s Bogom!“ (teološki, duhovni i pastoralni vid), s pokorničkim bogoslužjem i obrascima ispita savjesti.
 • Preklopnica, u tri varijante za djecu, mlade i odrasle, s pojedinačnim redom pomirenja i ispitom savjesti.
 • Za svaki korizmeni petak uz pobožnost Križnog puta župnici će dobiti kratka razmatranja uz temu grijeha, opraštanja, ispovijedi, pomirenja i povezana s misnim čitanjima toga dana.
 • U okviru vjeronauka u školama obraditi će se tema o milosrđu literarno i likovno.
 • Tiskovni ured Nadbiskupije pripremit će prigodni serijal na temu tjelesnih i duhovnih djela milosrđa koje ćemo emitirati u sklopu redovite emisije na TV Jadranu.
 • Neka se održe župne misije o temi Božjeg milosrđa uz proslavu zaštitnika župe.
 • Powerpoint prezentacija o Papinoj buli Lice milosrđa (pripremio gosp. Petar Jurčević) može se prezentirati u okviru župnih susreta mladih, roditelja, obiteljskih zajednica…
 • Tamo gdje postoje pojedine župne skupine vjernika, na mjesečnim susretima neka se prouči bula Lice milosrđa i upozna knjiga Božje ime je Milosrđe.
 • Akcija 24 sata za Gospodina predviđena je u petak uoči Cvjetnice, prilagođena našim mogućnostima, osobito po gradovima, uz određeni duhovni program i priliku za ispovijed.
 • Na portalu Nadbiskupije otvorena je rubrika Godina milosrđa koja će davati informacije o događajima i susretima na ovu temu te stavljati prigodne materijale.
 • Svi dekanati naše Nadbiskupije pozvani su hodočastiti u našu Katedralu u devetnici sv. Dujmu.
 • Ove svete Godine organizirat ćemo nadbiskupijsko hodočašće od 11. do 18. rujna 2016. pod nazivom Tragom Božjeg milosrđa, a koje uključuje posjet  bazilici sv. Petra i audijenciju sa papom Franjom te posjet drugim svetištima u Italiji koja su osobito vezana uz temu milosrđa.

Draga braćo svećenici, osobito smo mi, zaređeni službenici Crkve, u ovoj jubilarnoj godini pozvani otkrivati svoj svećenički identitet kako bismo, kao ispovjednici i još više kao svjedoci, bili vjerodostojni znak Očeva milosrđa. Neka nam sv. Leopold Bogdan Mandić i sv. Padre Pio budu uzori i zagovornici da svi pokornici u nama prepoznaju i osjete Očevo Lice milosrđa.

Braćo i sestre, želim vam svima plodonosnu korizmu te sretnu i blagoslovljenu Godinu milosrđa. Neka nas zapljusne val milosrđa koji će se preko nas širiti do naših bližnjih i do svih ljudi dobre volje u našoj sredini!

Srdačan pozdrav u Gospodinu!

mons. Marin Barišić
splitsko-makarski nadbiskup i metropolit

U Splitu na Pepelnicu, 10. veljače 2016. godine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
 • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...