Nadbiskupova poruka prigodom dolaska relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića u Split


Braćo svećenici i redovnici!
Sestre redovnice!
Draga braćo i sestre u Kristu!

Leopold oporuka1. Još su u nama svježi darovi milosti koje smo zadobili po izvanrednom jubileju – Godini milosrđa – koju je za katoličku Crkvu proglasilo Sveti Otac papa Franjo. Darovi koje smo primili i koje primamo u isto su vrijeme za nas kršćane sveta obveza jer kršćani su kvasac društva; kršćani su sol zemlje; kršćani su svjetlo svijeta. Kao vjernici imamo dužnost Godinu milosrđa produžiti u trajnost – u eru milosrđa, u vrijeme milosrđa. Jer Božje ime je milosrđe, a njegova su vremena i vjekovi! A mi smo Njegova djeca, baština Njegova.

2. Izuzetno nas je obradovalo kad smo čuli da je papa Franjo, proglašavajući Godinu milosrđa, kao zaštitnika toga jubileja uz Padra Pia iz Pietrelcine, izabrao našeg sunarodnjaka o. Leopolda Bogdana Mandića. Velika je radost ispunila sve vjernike Crkve u Hrvata zbog te Papine odluke, a ljubav i pobožnost prema ocu Leopoldu doživjela je vrhunac prošle godine od 13. do 18. travnja kada su nebrojene rijeke hodočasnika, tisuće vjernika pošli u Zagreb kako bi odali počast relikvijama - neraspadnutom tijelu sv. Leopolda Mandića. Tijelo sv. Leopolda se čuva u staklenom lijesu u Padovi, a u Godini milosrđa bilo je preneseno najprije u Rim (3.-11. veljače 2016.), a onda u Zagreb (13.-18. travnja 2016.)

3. Upravo kao produžetak jubileja milosrđa, stakleni lijes s tijelom sv. Leopolda Mandića, ponovo dolazi – vraća se – u našu i njegovu Domovinu. Ali i u naš grad Split! Za naš grad i za našu Nadbiskupiju izuzetna je čast da će nas pohoditi ovaj tako omiljeni svetac čiji djed vuče korijene iz našega Zakučca kod Omiša. Na prolasku jadranskom obalom, relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano ćemo dočekati u Splitu na Pojišanu, u nedjelju 17. rujna navečer. Mogućnost za molitvu i pohod relikvijama sveca, bit će cijelu noć do ponedjeljka, 18. rujna kada ćemo se svetom misom oprostiti od sv. Leopolda, a relikvijar će nastaviti svoj put prema Rijeci.

4. Tko je taj svetac koji će u rujnu pohoditi i okupiti u Zadru, Herceg-Novom, Dubrovniku, Splitu i Rijeci? Sveti Otac papa Pavao VI., u prigodi njegove beatifikacije u Rimu 1976., ovako reče: Gledaj samo kako je siromašan, jednostavan, čovječan; skroman, vedar i sabran; sav u zanosu svoga unutarnjega gledanja nevidljive prisutnosti Božje. A ipak je tako prisutan, pristupačan i spreman na uslugu, pa imaš dojam da nas poznaje i čeka; kao da su mu poznate naše brige i kao da čita našu nutrinu… Pogledaj toga siromašnoga, maloga kapucina koji nas privlači i oduševljava. Sveti Leopold je gotovo čitav svoj život proveo u maloj sobici – ispovjedaonici – gdje je u Božje ime opraštao grijehe i liječio nanesene rane. Želio je svakom bratu i sestri pokazati da iako je ranjen(a), nije napušten(a). Želio je posvjedočiti da je svako Božje dijete, svaki čovjek, po Božjem milosrđu i zaslugama muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, spašen i otkupljen. Upravo to nam Gospodin poručuje po svecu milosrđa, svetom Leopoldu. A to ćemo dublje iskusiti i po njegovom pohodu nama jer će to biti prigoda za sakrament pomirenja i za euharistijsko slavlje; za obraćenje i za pobožnost; za molitvu i duhovni rast u vjeri. Jer sveti je Leopold dobro shvatio metodologiju obraćenja pa je čitavoga života, po sakramentu svete ispovijedi, pomagao ljudima da svlače staroga čovjeka, mijenjaju se i oblače novoga koji će biti pun ljubavi i veselja, mira i strpljivosti, blagosti i dobrote (usp. Kol 3,12-15).

5. Poštovani župnici, braćo svećenici! Dolazi nam brat svećenik; dolazi nam sunarodnjak! Svetom Leopoldu su poznate naše svećeničke radosti i nade, žalosti i tjeskobe. Ali, sveti Leopold je poznat i nama jer nam je u našem svećeničkom rastu sijao kao primjer i zvijezda vodilja u ljubavi prema Bogu, u pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji i u služenju braći i sestrama. Stoga vas pozivam da i vi osobno dođete hodočastiti na Pojišan pred relikvije Sv. Leopolda. Iskoristite ovo milosno vrijeme za obnovu svoje osobne pobožnosti te vas molim da se stavite na raspolaganje braći i sestrama za sakrament pomirenja koji će početi pokorničkim bogoslužjem 17. rujna u 17 sati i trajati cijelu noć sve dok jutarnjom svetom misom ne zahvalimo Bogu na daru ovoga pohoda i ispratimo relikvije sv. Leopolda na put prema Rijeci. Vi župnici, potaknite vaše vjernike da iskoriste ovu prigodu kako bi hodočastili i obnovili svoju vjernost Bogu. Budući da ćemo tijelo sv. Leopolda dočekati svečanom procesijom i misom, molio bih vas da toga dana, 17. rujna, u Nadbiskupiji ne bude večernjih svetih misa kako biste vi zajedno s vjernicima mogli sudjelovati u dočeku, procesiji, euharistijskom slavlju i pobožnostima.

6. Draga braćo i sestre u Kristu! U našem narodu je veoma raširena pobožnost sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Iako je sv. Leopold svetac katoličke Crkve, ipak ga se usuđujemo smatrati daleko više našim. Pa i to je jedan od razloga zašto nam je tako drag i omiljen. Imamo izuzetnu milost i privilegij da sv. Leopold hodočasti nama, u naš grad i Nadbiskupiju. Odazovimo se tom hodočasničkom pozivu i dođimo svi zajedno moliti zagovor i častiti relikvije sv. Leopolda. Časteći zemne ostatke svetih Božjih ugodnika, daje se zapravo slava i čast Bogu koji je izvor i počelo svake svetosti. Relikvija sv. Leopolda ostaje u Splitu na Pojišanu tek nešto više od 12 sati, ali imamo cijelu noć na raspolaganju naći vremena da se u miru pomolimo, ispovjedimo, sudjelujemo u Euharistiji i pobožnostima. Iako će biti noć, svijetli lik svetog Leopolda držat će nas budnima i pomoći nam da raspršimo tamu grijeha koji nas pritišće.

7. U prilogu vam dostavljamo okvirni program ovoga izvanrednog događaja. Čitavo vrijeme boravka relikvije Sv. Leopolda trebamo osigurati vjernicima mogućnost sakramenta pomirenja. Cijelu noć, iz sata u sat, program će biti animiran molitvama i pobožnostima, uz dovoljno vremena za šutnju i molitvu u tišini. Svećenici, redovnici i redovnice su na poseban način pozvani da dočekamo relikviju – tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića te ga u procesiji sa svijećama dopratimo u Gospino svetište na Pojišanu gdje ćemo slaviti sveta misa, a nakon toga početi molitveni program i čašćenje relikvije. Još jednom posebno pozivam i molim svećenike da budu na raspolaganju za sakrament ispovijedi.

Sveti Leopolde Bogdane Mandiću, moli za svoj hrvatski narod i za naše tako potrebno nacionalno zajedništvo! Moli i za jedinstvo svih kršćana da svi budemo jedno te tako ispunimo želju našega Spasitelja Isusa Krista!

Mons. Marin Barišić
splitsko-makarski nadbiskup

Program slavlja pogledajte na ovom linku (Web-stranice Franjevaca kapucina u Splitu)...

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...
Sjednica dekana Splitsko-makarske nadbiskupije održana je u velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, u ...