Božić 2014. - Polnoćka

1. U radosti božićne noći rođenja Sina Božjega od Djevice Marije nebeski glasnik objavljuje budnim pastirima poruku: „Danas vam se u Betlehemu rodio Krist Gospodin“. Braćo i sestre, pridružujući se pastirima pitamo se: „Tko se rodio?“ Krist Gospodin! Sâm Bog, u betlehemskom Djetetu k nama dođe – čovjekom posta. Nevjerojatan i čudesan događaj. Čini se da je težak ljudski život jer sve manje ima rođenja. Zašto onda Bog čovjekom posta? I nas noćas budne drži ova čudesna vijest. Noćas smo u društvu betlehemskih pastira na istom putu objavljene tajne Boga u betlehemskom djetetu. Zašto Bog čovjekom posta? Uronjeni i otvoreni svjetlu vjere, naslućujemo čovjekoljublje Božje. Mi ograničeni i grešni ljudi, znamo ponekad očitovati geste dobrote i ljubavi prema drugima. Dok čovjek uspijeva ljubiti, Bog je sama ljubav. Iz ljubavi se rađa, ljubav ga uvodi u ovaj svijet.

2. Danas vam se rodio Spasitelj – Krist Gospodin! Danas Božje ljubavi prelazi sve granice, obuhvaća sva vremena i generacije. Zahvaća svakoga od nas, nas i naše danas. Mi se teško nosimo i ne snalazimo u našim danima, ali Krist Gospodin želi tu biti s nama doma. Ova ljubav neće iznevjeriti, već samo iznenaditi - uvijek samo ugodno. Po maloj, svetoj nazaretskoj obitelji ulazi u sve naše obitelji, i u veliku ljudsku obitelj. Ovo danas betlehemske noći ne prelazi u prošlost, jer je rođen Emanuel, Bog s nama. Trajno je povezan s nama, u dobru i u zlu. Nažalost s naše strane može doći do loma, zaborava i ravnodušnosti. Božja ljubav dobro zna kakvi smo, i da nema idealne obitelji. Da je to čekala i tražila, da je postavljala uvjete, nikada ne bi došla k nama. Bog nas u betlehemskom Djetetu bezuvjetno prihvaća. Betlehemsku štalu i hladnu noć pretvara u pozornicu i izraz svoje ljubavi prema nama. Želi naći dom u našoj obitelji.

3. Bog se rodio u obitelji, radost Božića najdublje se osjeća upravo u obitelji. Nenametljivo i bez velikih zahtjeva betlehemsko Dijete želi danas biti i odrastati u našoj obitelji, u našem danas, u svim obiteljima svijeta. Bez obzira u kakvim uvjetima živimo, s kakvim poteškoćama i neizvjesnostima se susrećemo, obitelj je doista drugo ime za Božić. Rođenjem na periferiji Betlehema, u štali, u noći, govori nam da životne okolnosti ne mogu biti zapreka njegovoj ljubavi. Nije zahtjevan, ne traži puno, a sve daje. Bog koji čovjekom posta želi biti među svojima, među nama u obitelji, u malim znakovima pažnje, ispružene ruke… Želi nam otvoriti oči i srce da produžimo njegovu ljubav prema bližnjima. Štoviše, želi da ga prepoznamo u svim ljudima, a prije svega u onima koji su u poteškoćama, osamljeni, zaboravljeni, prezreni.

4. Betlehemsko Dijete svojim svjetlom i toplinom želi da u radosti obiteljskog slavlja na nov način prepoznamo jedni druge. Braćo i sestre, Božić nas snažno povezuje u nježnosti, emotivnosti, u svijesti darovanosti jedni drugima. U svjetlu Božića otkrivamo radost i prepoznajemo darove ne u kvaliteti stvari, već bogatstvu i daru dragih nam osoba: supruge, supruga, djece, roditelja, djedova, baka, braće, sestara. Dragi roditelji, vaša obitelj je živi Betlehem, ozračje božićnog otajstva, dara i darovanosti. Tko može bolje od vas, oče i majko, svjedočiti otajstvo Božića, vi ste znak i blizina Božje nježnosti i ljubavi svojoj djeci, ljubavi koja se ne kupuje, već svakodnevno dariva. Obitelj rađa i čuva čudesne odnose dara, sebedarja, požrtvovnosti, besplatnosti. Radost Božića ne zatvara se u obiteljsku oazu, već je čini glasnikom i svjedokom humanosti društva i svijeta. Božje čovjekoljublje je najsnažnija zaštita čovjeka. Zato božićni pogled betlehemskog Djeteta u obitelji iz nje, i po njoj, prelazi u novi pogled prema svim ljudima. Samo božićna obitelj može unijeti nove humane odnose u naše društvo jer se obitelj ne temelji na dominaciji jačega, nego na ljubavi, pažnji, sebedarju.

5. Braćo i sestre, s pastirima u dubokoj sabranosti poklonimo se otajstvu Boga koji iz ljubavi za nas čovjekom posta. Radosti i ljepoti Božića otvorimo svoje srce, dom i obitelj. Neka svojim čovjekoljubljem i mirom Mlado Sunce s visine obasja sve naše dane. Neka se s Njegovim rođenjem u nama rode novi putovi do bližnjega i Boga.

Betlehemsko Dijete, Bože i brate naš, daj da ljubav i radost tvoga rođenja prepoznaju i osjete svi ljudi velike obitelji ljudskog roda.

Braćo i sestre, danas nam se u Betlehemu rodio Spasitelj, Krist Gospodin. Spasitelju svijeta, dobrodošao! Dobrodošao u naše obitelji. Neka je sretan Božić tebi i svima nama!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...