Pozdrav nadbiskupa Barišića na Prvoj večernjoj - 6. svibnja 2018.

Braćo i sestre, ponosni štovatelji svetog Dujma! Otvaranjem relikvijara i svečanom večernjom radosno započinjemo svetkovinu svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Naša povezanost sa svetim Dujmom ne očituje se samo u slavlju jednog dana u godini, jer je sveti Dujam trajno i svakodnevno povezan s nama, u svjedočkom, povijesnom i duhovnom, geografskom i životnom, crkvenom i obiteljskom zajedništvu iste vjere, nade i ljubavi. Kao i tolike generacije, i mi, potomci Dujma, kao braća i sestre, njegov primjer želimo slijediti. Želimo slijediti svoga duhovnog oca u vjeri i vjernosti, predanju i požrtvovnosti koja ne oduzima već daruje život. To nam svjedoči sam lik sv. Dujma koji je, unatoč padu na prašnjavo tlo amfiteatra ostao suvremen - živ sve do danas. U tom duhu vjernosti Bogu s nama slave i Dujmova braću u biskupstvu, koju srdačno želim pozdraviti.  

Pozdravljam biskupe naše metropolije: mons. Iliju Janjića, kotorskog biskupa; mons. Matu Uzinića, dubrovačkog biskupa; mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, koji ove godine predvodi euharistijsko slavlje; mons. Petra Palića, novog i mladog hvarskog biskupa kojem ujedno čestitam imenovanje i ređenje; mons. Antu Ivasa, šibenskog biskupa u miru. Pozdravljam mons. Martina Vidovića, naslovnog nadbiskupa Nina; mons. Franju Komaricu, biskupa banjalučkog. Pozdravljam izaslanika provincijala fra Joška Kodžomana, fra Antu Udovičića, vikara Provincije Presvetog Otkupitelja.

Pozdravljam našeg generalnog vikara, mons. Miroslava Vidovića, prepozita prvostolnog kaptola, mons. Nediljka Antu Ančića i sve kanonike, profesora don Ivicu Žižića, koji će nam ove godine održati prigodni nagovor, župnika katedrale, odgojitelje Bogoslovije i Sjemeništa, profesore Katoličkog bogoslovnog fakulteta, ravnatelja Nadbiskupijske klasične gimnazije „don Frane Bulić“, predstojnike naših nadbiskupijskih ureda, sve župnike, redovnike, sestre provincijalke, redovnice, kandidatice, bogoslove i sjemeništarce, kao i sve predstavnike crkvenih laičkih pokreta.

Osobit pozdrav upućujem gradonačelniku grada Splita gospodinu Andri Krstulović Opari i njegovoj obitelji; županu splitsko-dalmatinskom gospodinu Blaženku Bobanu sa suprugom. Pozdravljam gospodina ministra Marka Pavića, saborske zastupnike, kao i sve nazočne predstavnike civilnih i vojnih, znanstvenih, kulturnih i društvenih ustanova i institucija grada, županije i Republike. Srdačan pozdrav svima vama drage obitelji, poštovani hodočasnici, braćo i sestre u vjeri.

Dujam, vjeran Bogu i istini, osobnom uvjerenju i vjerničkim stavovima nije se prepao buke „medijskih“ glasova niti prijetnji carskih službenika. Usidren u nadi, prožet vjerom, a nadasve u ljubavi, do kraja je opravdao i stao uz svoj vjernički identitet kojim je obilježio živote tolikih pojedinaca, obitelji i generacija, koje i danas u njemu pronalaze ohrabrenje u svojim slabostima i svijetlo u vlastitim tamama. Sveti Dujam je jasan: znao je komu je povjerovao, živio je ono što je naučavao i za što se predstavljao. U životnoj areni, gdje se često poseže za maskama, Dujam je doista bio i do kraja ostao uvjeren i čist, vjeran i istinit, transparentan štoviše transcendentan.

Sveti Dujme, naš duhovni oče, tvoja obitelj - Splitsko-makarska nadbiskupija, domaćin je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna ove godine u tvojim gradovima Splitu i Solinu, pod geslom: „Obitelj – izvor života i radosti.“ U našim domovima i domovini sve je manje života. A bez života nema ni radosti. Sveti naš zaštitniče, pomozi nam da znamo cijeniti bogatstvo i važnost obitelji – izvora života i radosti, pa i pod cijenu žrtve i tolikih križeva, u čemu si nam ti dao divan primjer.

Braćo i sestre, dajmo hvalu i slavu Bogu pjevajući zajedno i radosno iste psalme koje je izgovarao i sveti Dujam dok je kročio ovim tlom u zajedništvu sa svojom vjerničkom obitelji nekoć Salonitanske, a danas Splitsko-makarske nadbiskupije. Pjevajmo zanosno i molimo radosno!

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom ...
Mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te predsjednik Komisije HBK za dijalog sa Srpskom ...
„Danas započinjemo korizmeno vrijeme, vrijeme dubljeg ulaska u Pashalno otajstvo. Gospodin živi u nama i za nas u ...
U povodu Svjetskoga dana bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske u četvrtak, 11. veljače, misno slavlje u ...
Na blagdan Gospe Lurdske i 29. Svjetski dan bolesnika, u četvrtak 11. veljače, misno slavlje u kapelici Sv. Josipa u ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je župnicima i upraviteljima župa odluku kojom ih ovlašćuje da ...
U prigodi posvete nove kapele Gospe Lurdske na Križinama u Splitu, predsjednik Hrvatskoga katoličkog liječničkog ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u utorak, 9. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, gosp. ...